Zestaw Alessi&Pasta jest wynikiem badań, które
dopracowują niektóre narzędzia potrzebne do przygotowania smacznego dania
z makaronu. Enigmatyczna i elegancka miarka Voile,
pomysł Paolo Gerosy, zawsze określa
odpowiednią porcję spaghetti. Vabene, autorstwa Miriam Mirri, to
poetyckie i wszechstronne narzędzie do degustacji każdego rodzaju makaronu
i innych potraw bezpośrednio z garnka, które naprawdę pomaga,
kiedy „robi się gorąco”. Tarka Parmenide, zaprojektowana
przez Alejandro Ruiza, oferuje świeżo starty ser i
staje się przyjemnym pojemnikiem na ser dzięki swojemu biologicznemu
i sugestywnemu kształtowi.
Zestaw składający się z widelca do spaghetti wykonanego ze stali nierdzewnej
(Voile, PG01), degustatora makaronu wykonanego
ze stali nierdzewnej (Vabene, MMI31) i
tarki z żywicą termoplastyczną i stalową tacką ociekową
(Parmenide, ARU01)
Voile jest wykonany z precyzyjnego odlewu ze stali nierdzewnej
wykorzystującego proces traconego wosku, podobnie jak uchwyt Vabene. Specjalna konstrukcja Vabene wymaga
starannego wykonania, ponieważ obiekt jest tworzony
z płyty metalowej poprzez szereg procesów
prasowania i dziurkowania mechanicznego.
Kultowy, rzeźbiarski i organiczny kształt oryginalnej
interpretacji klasycznej tarki do sera. Parmenide
znajdował się w kolekcji Museum of
Modern Art w Nowym Jorku.
UŻYTKOWANIE I KONSERWACJA ŁATWE CZYSZCZENIE
Czyść części zestawu wilgotną gąbką i nieściernym środkiem czyszczącym. Osusz
dokładnie miękką szmatką. Nie zaleca się mycia w zmywarce spoiwa PMMA tarki
Parmenide. Natomiast stalowy korpus Parmenide, widelec do spaghetti Voile i degustator makaronu Vabene można myć w zmywarce.
Zestaw jest oferowany w pudełku specjalnie zaprojektowanym do kolekcji Alessi & Pasta.