Cold Brew Coffee - kawa parzona na zimno
2019/07/16
Kawa to nasz codzienny towarzysz, a sposobów jej parzenia znamy sporo. Możemy zalać kawę wrzątkiem i zrobić tzw. parzonkę lub wcisnąć odpowiedni przycisk w ekspresie by uzyskać filiżankę aromatycznego naparu. Nie da się ukryć, że z tych metod korzysta się najczęściej, bo są one najprostsze. Taką kawę przyrządzimy sobie wtedy w mgnieniu oka. A co jeśli zechcemy nieco poeksperymentować? Można wtedy postawić na alternatywne metody parzenia kawy, które pozwalają na wzmocnienie kawowych doznań i odkrycie w sobie prawdziwego baristy. Jak przygotować idealną kawę parzoną na zimno? Co posłuży do zaparzenia wyśmienitej kawy? O tym już za moment!
Cold Brew coffee - kawa parzona na zimno
Alternatywnych metod parzenia kawy mamy co najmniej kilka do wyboru. Jednak z racji towarzyszącego nam lata, chcemy Wam przybliżyć cold brew coffee, czyli kawę parzoną na zimno. Taka kawa to doskonała i maksymalnie orzeźwiająca propozycja na gorące dni. Wymaga co prawda od nas większego poświęcenia, szczególnie w postaci czasu, w którym powstaje, ale za to efekt jest fenomenalny. Jeśli skusicie się na przygotowanie kawy metodą cold brew, jesteśmy pewni, że stanie się ona Waszym letnim ulubieńcem! Jak ją wykonać w domowym zaciszu? O tym za moment!
Na czym polega metoda cold brew?
W metodzie cold brew dajemy naszej ulubionej kawie dużo czasu na zaparzenie. Nie używamy tutaj gorącej wody, która przyspiesza ekstrakcję kawy, lecz stawiamy na tą zimną, wręcz lodowatą jej odsłonę. Ze względu na temperaturę wody, proces tworzenia kawy trwa od 9-10 godzin do nawet 12. Kawał czasu! Nie musimy jednak przez te 10 godzin nadzorować i pilnować naszej powstającej kawy. Po prostu na "chwilkę" zapominamy o tym, że chcemy ją sobie przyrządzić. By poradzić sobie z tym oczekiwaniem, najlepiej zacząć ją przygotowywać na wieczór. Wtedy, gdy rano otworzymy oczy, możemy sięgnąć śmiało po wyborną, świeżą i orzeźwiającą kawę, która postawi nas na nogi! Sekret cold brew coffee, czyli kawy parzonej na zimno tkwi więc w wykorzystaniu zimnej wody do zalania zmielonych ziaren kawy, a następnie na pozwoleniu na to by czas zdziałał swoje! Co prócz wody i oczywiście kawy będzie nam potrzebne? Sprawdźcie to poniżej!
Jak zrobić cold brew coffee?
Jak już wiecie, nie obejdziemy się bez zimnej, mocno schłodzonej i przefiltrowanej wody. Potrzebujemy również kawy, zmielonej w stopniu grubym do max. średniego (kawa mocno zmielona, zbita nie pozwoli na uzyskanie dobrego efektu). Warto sięgnąć po kawę o lekkim, owocowym posmaku idealnie wpisującą się w kreację orzeźwiającego cold brew. Taki rodzaj kawy to ziarna pochodzące Etiopii, Kenii jak również Kolumbii. Jeśli jednak takowej nie posiadacie, spróbujcie przetestować metodę cold brew na Waszej codziennej kawie! Kiedy mamy już przy sobie wodę, odmierzoną w ilości 1 litra oraz 70 g świeżo zmielonej kawy, stawiamy na stół dzbanek, słoik lub jakiekolwiek inne naczynie, do którego swobodnie zmieszczą się nasze składniki. Przesypujemy kawę do środka, zalewamy wodą i mieszamy. Następnie, musimy zakręcić słoik lub zamknąć szczelnie dzbanek i odłożyć aromatyczną miksturę do lodówki na wspomniane przez nas 9-10 godzin. Kiedy czas ten zdąży już upłynąć, przy pomocy filtra przelewamy zaparzoną kawę do drugiego naczynia. Pozwoli nam to na uzyskanie czystego naparu i polepszy jego smak. I to by było na tyle! Kawa cold brew gotowa. A z czym ją podać?
Z czym podać kawę cold brew?
Kawa zaparzona metodą cold brew smakuje niesamowicie lekko i nie da się w niej wyczuć ani goryczki ani kwasowości. Dzięki temu, że jest tak bardzo przyjemna można ją pić litrami! By wzmocnić jej charakter i podkreślić chłodny sposób jej parzenia, można dorzucić kilka kostek lodu. Do cold brew coffee pasuje również odrobinka mleka lub śmietanki, która rozjaśni kawę i nada jej subtelnego, delikatnego wyrazu. Jeśli chcecie nieco zaszaleć, wprowadzić powiew świeżości przy parzeniu kawy i zrobić pyszny napój na lato, wybróbujcie koniecznie metodę cold brew!