Czarne Muffiny na Black weeks!

2024/11/27

Składniki:

 

200 g mąki pszennej

80 g kakao

200 g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Możesz dodać 100 g posiekanej gorzkiej czekolady

100 g mleka

250 g kwaśnej śmietany lub jogurtu

2 duże jajka

100 g masła (roztopionego)

 

Receptura:

 

1.Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół) lub 160°C (termoobieg). Przygotuj formę na muffiny i wyłóż ją papilotkami.

2. Do dużej miski dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i sodę oczyszczoną - tu możemy dorzucić czekoladę, którą wczesniej posiekaliśmy.

3. W osobnej miscie dodaj kwaśną śmietanę lub jogurt, wlej mleko, jajka i wlej roztopione masło, wszystko wymieszaj do uzyskania jednej konsystynecji. 

4. wszysko połącz, delikatnie wymieszaj , aby się wszystkie składniki złączyły, nie przejmuj się grudeczkami.

5 Gotową masę wkładmay do silikonowych foremek, papilotek, lub innych do tego brytfanek. 

Pamiętaj, wplej mase do 2/3 wysokości. 

6. Do nagrzanego piekarnika włóż przyszłe babeczki i piecz ok. 20-25 min. 

Jeśli chcesz sprawdzić czy muffiny są upieczone wbij wykałaczkę do babeczki i sprawdź czy nie ma pozostałego ciasta na wykałaczcce. 

7. Wycigajnij upieczone babeczki na deske i odczekaj do schłodzenia a nastepnie wyciagnij je. 

 

Smacznego! 

 

Następny artykuł