Garnki do kuchni - czy wiesz jakie garnki będą najlepsze?

Autor: Ola Wieloch 2018/08/20

Garnki to przybory niezbędne w każdej kuchni. Przydatne nie tylko miłośnikom i pasjonatom gotowania, lecz nawet niewielkim znawcom tej sztuki kulinarnej. Wybór garnków nie jest oczywisty i jeśli chcemy cieszyć się ich doskonałą jakością, musimy wziąć pod uwagę kilka czynników, gwarantujących ich wieloletnie użytkowanie. Co więc powinno nas w nich zainteresować? Sprawdźcie to!

GARNEK ALUMINIOWY AERO CZARNY 26CM GARNEK ALUMINIOWY AERO CZARNY 26CM Florina

181.90 zł 155.90 zł

Garnki do kuchni ze stali

Z czego wykonywane są garnki?

Przede wszystkim, ogromną rolę odgrywa materiał, z którego garnki kuchenne są wykonane. Im trwalszy i odporny na wszelkiego rodzaju uszkodzenia materiał, tym lepiej. Świetną jakość garnków zapewnia chociażby stal nierdzewna 18/10, często wykorzystywana do produkcji nowoczesnych naczyń do gotowania. Charakteryzuje się ona właściwościami antykorozyjnymi, składa się ze stopu chromu i niklu, których w składzie mamy odpowiednio 18 oraz 10%. Takie połączenie sprawia, że na garnkach nie osadza się rdza, zachowane są odpowiednie warunki higieniczne minimalizujące rozwój bakterii w mikrorysach stali, a także wyróżnia je wysoki stopień obojętności na kontakt z włożoną do nich żywnością. Minusem garnków wykonanych ze stali nierdzewnej tego typu jest z pewnością brak możliwości użytkowania ich na kuchenkach indukcyjnych, które z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością.

Kolejnym, niezwykle ciekawym rozwiązaniem są garnki żeliwne. Żeliwo jako materiał cechuje się fenomenalnym magazynowaniem ciepła. Garnki kuchenne z żeliwa są także gwarancją zdrowego jak również bezpiecznego gotowania, gdyż do ich wykonania nie są wykorzystywane szkodliwe związki chemiczne. W odróżnieniu od garnków ze stali nierdzewnej, wyróżnia je tradycyjny, klasyczny design, co spodoba się fanom oldschool'owego stylu. Z reguły są one pokryte z zewnątrz emalią, nadającą im żywości i zadziornego charakteru, przez co sprawdzą się też jako ozdoba kuchennego blatu. Dużym atutem garnków żeliwnych jest możliwość mycia ich w zmywarce oraz wykorzystywania na kuchenkach indukcyjnych. Są więc bardziej uniwersalne niż garnki ze stali nierdzewnej. O garnkach z żeliwa warto wiedzieć także to, że do lekkich one nie należą. Jednak według nas jest to bardziej zaleta niż wada i świadczy to o ich doskonałej jakości.

Materiałami, na które według nas należy uważać i bacznie obserwować są: aluminium oraz teflon. Na pewno garnki z nich wykonane są korzystniejsze cenowo w porównaniu do tych ze stali nierdzewnej czy tworzywa, jednak wymagają one stosowania się do pewnych zasad, by nie zaszkodzić naszemu zdrowiu i bezpieczeństwu. Dlaczego? Otóż powłokę aluminiową jak i teflonową można uszkodzić, jeśli do mieszania czy też obracania żywności będziemy wykorzystywać metalowe przybory kuchenne takie jak łyżki oraz widelce. Potrafią one zdrapać warstwę materiału, która w razie przedostania się do jedzenia, może stanowić zagrożenie. Jeśli posiadamy garnki aluminiowe lub garnki teflonowe pamiętajmy, by w czasie gotowania używać jedynie akcesoriów drewnianych albo tych z tworzywa sztucznego np. silikonu

Silargan – wybawienie dla alergików. Jeśli mamy problem z uczuleniem na nikiel, który często występuje w składzie naczyń do gotowania, z pomocą przychodzi silargan. Jest to powłoka całkowicie antyalergiczna – nie zawiera nie tylko niklu, lecz również innych metali ciężkich, mogących nasilić objawy alergii. Silargan łączy w sobie za to stal nierdzewną oraz ceramikę, dzięki czemu cechuje się doskonałą jakością. Garnki z powłoką Silargan są odporne na wszelkiego rodzaju zarysowania czy zadrapania, które mogą się zdarzyć w czasie gotowania. Gładka powierzchnia garnków zapewniona przez ceramikę sprawia, że resztki jedzenia nie gromadzą się i można je z łatwością umyć ręcznie lub w zmywarce. Garnki z silarganem nagrzewają się równomiernie i jednostajnie. Można ich używać na wszystkich typach kuchenek.

Garnki do kuchni ze stali nierdzewnej

Jakie są pojemności garnków?

Istotną cechą garnków kuchennych, na którą z pewnością każdy zwraca uwagę jest pojemność. Garnki można podzielić na stosunkowo nieduże od 0,5 litra do 2-3 litrów, średniej wielkości od 3 do 5 litrów oraz duże, mające ponad 5 litrów pojemności. To, na jakie się zdecydujemy zależy między innymi od wielkości kuchni i zapotrzebowania. Przy dużej liczbie osób bardziej sprawdzą się większe objętościowo garnki, żeby nie gotować jednocześnie na kilku palnikach. W małych kuchniach, o niewielkiej ilości domowników, praktyczniejsze będą mniejsze garnki. Wybór pojemności jest naprawdę ogromny i producenci zaskakują nas coraz to większą ich kombinacją. Dzięki temu, jesteśmy w stanie bez problemu wybrać kilka interesujących nas miar garnków, które najlepiej odnajdą się w domowej kuchni.

Garnki do kuchni emaliowane

Jaki garnek dobrać do kuchenki?

Nie wszystkie garnki kuchenne dostępne na rynku są uniwersalne i pasują do każdego typu kuchenki. Czytajmy dokładnie opisy produktów lub pytajmy sprzedawców w sklepach o zastosowanie danego garnka. Źle dobrane naczynia po pierwsze nie będą działać, a po drugie ich nieodpowiednie wykorzystanie może także wyrządzić szkody. Do kuchenek gazowych pasuje najwięcej rodzajów garnków, więc to do nich jest najłatwiej je dobrać. Problem z reguły leży wśród kuchenek indukcyjnych, lecz i tutaj można sobie poradzić. Pamiętajmy, że garnki na indukcję powinny posiadać dno ferromagnetyczne, czyli przyciągające magnes. Jeśli takiego materiału nie mają, kuchenka nie zacznie „działać”. Rewelacyjne na indukcję są wcześniej przez nas wspomniane garnki żeliwne oraz garnki z powłoką Silargan czy też ceramiczne. W przypadku kuchenek ceramicznych należy zwrócić uwagę na to, by garnki miały idealnie płaskie dno oraz żeby średnica dna była równa średnicy palnika, na którym chcemy podgrzewać. Tylko wtedy ciepło będzie rozprowadzane równomiernie, a potrawa jednostajnie będzie się gotować. Taki dobór garnków pozwoli również na bardziej ekonomiczne gotowanie i mniejsze zużycie energii elektrycznej. Co ważne, garnki na kuchenkę ceramiczną nie muszą posiadać ferromagnetycznego dna, ponieważ nie jest na nich wykorzystywane zjawisko indukcji.

Emaliowane garnki do kuchni

Komfortowe używanie

Oprócz technicznych, istotnych cech garnków, warto też popatrzeć na inne ich walory. Gotowanie zajmuje troszeczkę czasu, więc przenoszenie garnków, zmienianie ich na inne palniki, odkładanie na blat kuchenny, powinno nam pójść gładko i sprawnie. Nie raz każdy z nas miał okazję poparzyć sobie palce od wrzącego garnka, dlatego koniecznie sprawdzajmy jakie mają uchwyty. Są one gwarancją bezpiecznego użytkowania garnków. Ważne by szybko się nie nagrzewały lub były wykonane z nienagrzewającego się materiału. Muszą także być solidnie przytwierdzone, by w żadnym wypadku nie oderwały się w czasie noszenia gorącej potrawy.

Stalowe garnki do kuchni z pokrywkami

Ciekawy design

Czy wygląd garnka ma ogromne znaczenie? Ogromne może nie, ale z pewnością lepiej się gotuje patrząc na zachowane w dobrej kondycji garnki, z których nie schodzi farba i które nie wyglądają jakby służyły na wojnie. Poza tym ładne i nowoczesne garnki mogą być także ciekawym elementem ozdobnym kuchni, którego nie musimy się wstydzić i chować po półkach. Dopasowany do designu kuchni garnek, doda jej temperamentu i intrygującego charakteru.

Najlepsze garnki do kuchni

Najlepsze garnki

Jakie możemy więc polecić Wam garnki? O tym przeczytacie w kolejnym wpisie, w naszej serii: Ranking Superwnetrza. Zachęcamy serdecznie do obserwowania i czytania! Jesteśmy pewni, że w tym rankingu znajdziecie dla siebie idealne garnki, w których codziennie będziecie mogli przyrządzać smakowite potrawy!

Ładne garnki do kuchni

Poprzedni artykuł Następny artykuł