Kawa - aromatyczny zastrzyk energii na cały dzień
2018/10/19
Kawa to poranny rytuał wielu osób. Świeżo zaparzona, gorąca wprawia w dobry nastrój oraz daje zastrzyk energii. Szczególnie sprawdza się rano, kiedy mamy problem z koncentracją i jesteśmy jeszcze zaspani. Kawę zakupić możemy pod 3 postaciami. Najlepszą jakością charakteryzują się całe ziarna kawy, które zapewnią prawdziwy, głęboki aromat i smak. Do dyspozycji mamy również mieloną kawę i wersję rozpuszczalną (chociaż ciężko nazwać ją prawdziwą kawą). Każdy smakosz kawy jest w stanie znaleźć coś odpowiedniego dla siebie, a ilu ludzi tyle też wariacji na jej temat. A co oprócz samej kawy jest nam potrzebne do jej przygotowania? O tym za moment!
Akcesoria do parzenia kawy
Kawę możemy przyrządzić na wiele sposobów. Do jej zaparzenia świetnie sprawdzi się kawiarka, ekspres przelewowy czy ekspres ciśnieniowy - najpopularniejsze akcesoria. Najprostszą metodą jest też oczywiście zalanie sypanej kawy gorącą wodą lub przygotowanie jej w zaparzaczu tłokowym. Nad tym jednak, nie ma co się rozwodzić, dlatego warto opowiedzieć nieco o pozostałych, kawowych sprzętach. Każdy z nich pomoże przyrządzić pyszną, pełną aromatu kawę, charakteryzując się różnymi metodami zaparzania. Jak działają? Rozłóżmy je na czynniki pierwsze!
147.90 zł
133.90 zł
Kawiarka czyli zaparzacz do kawy
Kawiarka zwana też inaczej kafeterią, to niewielkie, niepozorne urządzenie, które potrafi wyczarować naprawdę smaczną i świeżą kawę w zaledwie kilka minut. Kawiarka składa się z 3 głównych części: zbiornika na wodę, zbiornika na zaparzoną kawę oraz sitka na zmieloną kawę. Jej równie ważnymi elementami są także uszczelka i zawór bezpieczeństwa. Zawór odpowiada za regulację ciśnienia w zbiorniku z wodą. By spełniał swoją rolę, musimy pamiętać o optymalnym poziomie wody, którą wlewamy do zbiornika. Jeśli poziom wody zostanie przekroczony, kawiarka może nie zadziałać poprawnie lub nawet wybuchnąć. Bądźcie więc ostrożni! Uszczelka jest częścią, która dosyć szybko się psuje, ale ich dostęp na rynku jest naprawdę duży, dlatego bez problemu możemy ją dokupić. Kawiarki występują w kilku "rozmiarach". W kawiarce o oznaczeniu 1TZ przygotujemy 1 filiżankę kawy, natomiast 6TZ będzie ich 6.
Jak działa kawiarka? Opiera się ona na ciśnieniu, które powstaje w dolnym zbiorniku kawiarki. Gorąca woda powoduje tworzenie się pary, ta z kolei swym ciśnieniem wyrzuca wodę do góry przez warstwę kawy i sitka do filtrowania fusów.
Zaparzanie kawy w kawiarce możemy podzielić na 6 etapów. Pierwszym krokiem jest zmielenie kawy. Możemy to zrobić na przykład w ręcznym lub elektrycznym młynku do kawy. Najlepiej zrobić to tuż przed samym przygotowaniem aby zachować jej wspaniały aromat. Musimy się również uzbroić w przefiltrowaną wodę z dzbanka lub po prostu przegotowaną wodę (wtedy nie osadzi nam się kamień na kawiarce). Następnie, do dolnego zbiornika wlewamy przegotowaną i przefiltrowaną wodę aż do zaznaczonego na kawiarce poziomu. Etap 3 to nałożenie sitka na dolny zbiornik i wsypanie na jego wierzch zmielonej kawy. Ziarna kawy zmielmy na średnią grubość by woda mogła się swobodnie przedostać. Pamiętaj, że kawy nie ubijamy, lecz delikatnie stukamy sitkiem - wtedy sama się dobrze "ułoży". Kolejny krok polega na włożeniu górnej części kawiarki (w niej zgromadzi się zaparzona kawa). Dokręcamy i zamykamy całość kawiarki aż do momentu, w którym poczujemy opór. Gdy kawiarkę mamy już złożoną, stawiamy ją na kuchence. Cenna rada: przed zakupem kawiarki, upewnij się, że jest ona dopasowana do rodzaju kuchenki, którą posiadasz! Czekamy kilka minut aż gotująca się woda wytworzy ciśnienie i przeniesie się z dolnego zbiornika do górnej części kawiarki. Jeśli usłyszysz charakterystyczny odgłos przypominający bulgotanie, wyłącz kuchenkę i odstaw kawiarkę na blat. W przeciwnym razie przygotowana kawa stanie się gorzka i niesmaczna. Tak zaparzoną kawą możemy się w końcu nacieszyć i wypić ją w ulubionym kubku lub filiżance!
Ekspres przelewowy
Ekspres przelewowy charakteryzuje się niezwykle prostą obsługą. Jego dużą zaletą jest możliwość przygotowania większej ilości kawy podczas jednego parzenia. Prosta obsługa i łatwość utrzymania w czystości sprawia, że użytkowanie ekspresu przelewowego jest znacznie bardziej komfortowe niż przy ekspresach ciśnieniowych. Cena ekspresu przelewowego jest też nieporównywalnie niższa niż ekspresu ciśnieniowego, jeśli więc nie chcemy wydawać dużej sumy pieniędzy będzie to naprawdę w porządku alternatywa.
Czym powinien cechować się dobry ekspres przelewowy? Istotnym aspektem jest moc ekspresu, ponieważ to od niej zależna jest szybkość nagrzewania, a co za tym idzie - czas przygotowania kawy. Także im więcej Watów, tym lepiej. Najważniejszy czynnik stanowi jednak dysza, która zalewa zmieloną kawę gorącą wodą. Wiele tańszych typów ekspresów ma dyszę z jednym otworem, przez który przelewa się woda. Powoduje to nierównomierne zaparzenie i często niezbyt smaczną kawą. Warto poszukać takiego ekspresu przelewowego, który posiada dyszę z kilkoma otworami. Będą one gwarancją równomiernego parzenia kawy. Jeśli chodzi o filtry używane w ekspresach przelewowych, są to najczęściej filtry papierowe. Każdy ekspres przelewowy posiada także trwały filtr siatkowy. Przy wyborze ekspresu przelewowego sprawdź z czego wykonana jest jego obudowa. Materiał powinien być dopuszczony do kontaktu z żywnością i nie wchodzić z nią w reakcje. Tanie urządzenia są często wykonane ze słabej jakości plastiku, który może wpływać na smak kawy. Tylko trwałe, specjalne tworzywo lub stal nierdzewna zapewnią dobrą ochronę przed przenikaniem zapachów jak i znakomity smak kawy.
Jak parzyć kawę w ekspresie przelewowym? Kluczową rolę przy parzeniu kawy w tego rodzaju ekspresu odgrywa temperatura wody. Optymalny zakres temperatury znajduje się miedzy 90, a 95 stopni i nie powinno się jej przekraczać. Jest to maksimum dla większości ziarnistych kaw parzonych tą metodą. Nie stosujmy w żadnym wypadku wrzątku, mogącego uwydatnić gorycz kawy i zabić jej cenne walory smakowe. Samo parzenie to prosta sprawa! Do pojemnika na kawę musimy włożyć filtr, a następnie wsypać porcję odmierzonej, zmielonej kawy. Woda przetransportowana zostaje do komory grzewczej, gdzie ulega podgrzewaniu. Za pomocą rurki (dyszy) gorąca woda wędruje do pojemnika z kawą. Po kilku chwilach zaparzony napar spływa do dzbanuszka. Pod dzbankiem mamy płytę grzewczą, która zapewnia nam ciepłą kawą nawet do 4h od momentu jej przygotowania. Możemy więc śmiało wypić poranną kawę i jeszcze kolejną za jakiś czas, nie wykonując już żadnych dodatkowych czynności!
Ekspres ciśnieniowy
Ekspresy ciśnieniowe ze względu na swoje zaawansowanie technologiczne, są wiodącym liderem spośród urządzeń do parzenia kawy. Pomimo stosunkowo wysokiej ceny, są warte uwagi, a to dzięki ich funkcjonalności i uniwersalności. Jakość i smak kawy z ekspresu ciśnieniowego jest fenomenalny, niczym z prawdziwej kawiarni!
Jak to wszystko działa? W ekspresie ciśnieniowym kawa powstaje w wyniku kontaktu mielonej kawy z gorącą wodą pod bardzo wysokim ciśnieniem. Czy ciśnienie musi być wysokie? Tak, a to przede wszystkim dla maksymalnego skrócenia kontaktu kawy z wodą. Im krótszy jest ten kontakt, tym kawa zawierać będzie mniej gorzkiego posmaku.
Ekspresy ciśnieniowe pogrupować można dodatkowo na ekspresy kolbowe i ekspresy automatyczne. Ciekawą opcją są także ekspresy kapsułowe, na gotowe pojemniczki z kawą. Ten typ ekspresów to z pewnością szybkie i proste rozwiązanie, jednak prawdziwy smakosz kawy raczej się na nie nie zdecyduje. Ekspresy kolbowe to propozycja dla osób chcących poczuć się jak prawdziwy barista. Mamy większą kontrolę nad procesem parzenia kawy. Sami dozujemy ilość kawy, którą wcześniej osobiście sobie mielimy i następnie układamy ją na kolbie. Ten typ ekspresów posiada także osobną dyszę do spieniania mleka, możemy więc i tą część tworzenia napoju przypisać swoim udziałem. Parzenie kawy w ekspresie kolbowym to nie lada rytuał i jeśli zależy nam na szybszym przyrządzeniu aromatycznej kawy, warto zdecydować się na opcję automatycznego ekspresu. W pełni zautomatyzowany, nowoczesny ekspres przygotuje ulubioną kawę, gdy wciśniemy zaledwie jeden przycisk. Sam zmieli odpowiednią porcję kawy, dobierze ilość wody, spieni w pojemniku mleko i w przeciągu chwili w naszym kubku znajdzie się wspaniała, świeża kawa.
Na co zwrócić uwagę podczas zakupu ekspresu ciśnieniowego? Przede wszystkim na najważniejszy jego parametr, czyli jak nazwa wskazuje ciśnienie. Jest ono podawane w barach i oznacza poziom ciśnienia wytwarzany podczas pracy ekspresu potrzebny do wtłoczenia wody lub pary do zbiornika z kawą. Wyróżnić tutaj możemy ekspresy niskociśnieniowe i wysokociśnieniowe. W niskociśnieniowych maksymalne ciśnienie równe jest 4 barom. Wadą tego typu ekspresów jest długi czas parzenia kawy, który wynosi nawet 15 minut. Modele wysokociśnieniowe wytwarzają ciśnienie wynoszące co najmniej 9 barów. Sprawia to, że czas parzenia jest naprawdę krótki, a kawa posiada intensywny aromat. Ciekawostka: Kawa z wysokociśnieniowego ekspresu najlepiej nam zasmakuje, jeśli będzie zaparzona w wodzie o temperaturze ok. 92°C pod ciśnieniem 15 barów. Kolejnym istotnym aspektem jest moc urządzenia. Im wyższa moc, tym krócej trwa proces parzenia kawy. Moc zależna jest nie tylko od ceny, lecz także od rozmiarów urządzenia. Najmniejsze ekspresy posiadają ok. 800 W, z kolei duże nawet do 1600 W. Sprawdzić należy także czy ekspres posiada płytę podgrzewającą. Pozwoli nam ona na utrzymanie przez jakiś czas ciepła przygotowanej kawy.
Przechowywanie
Kawa musi być przechowywana w szczelnych pojemnikach aby nie traciła aromatu. Jeśli otworzymy opakowanie z ziarnami kawy lub z mieloną kawą, zaopatrzmy się w odpowiedni pojemnik. Pozwoli nam on przez długi czas cieszyć się jej bogatym smakiem. Jaki powinien to być pojemnik? Najlepiej wyposażony w zakrętkę z uszczelką, która nie będzie dopuszczała do środka powietrza i kawa nam nie zwietrzeje. Dobrym rozwiązaniem są także dedykowane do kawy puszki, które doskonale poradzą sobie z zatrzymaniem kawowego aromatu. Dla osób posiadających ekspresy do kawy na kapsułki, dostępne są również pojemniki do ich przechowywania. Dzięki nim, kapsułki można mieć zawsze na wyciągnięcie ręki. Wybór pojemników jak i puszek jest ogromny, więc z łatwością można zakupić ten, który najbardziej będzie nam odpowiadał.
Jaką kawę pijesz na co dzień?
Wiele osób dzień rozpoczyna od dużej, mocnej i czarnej kawy. Jest to tak zwana klasyka. A na co postawić jeśli chcemy zasmakować czegoś innego? Lekką, przyjemną odmianą będzie stanowić cappuccino, które posiada fantastyczną, mleczną piankę. Taką kawę możemy na przykład zaserwować gościom, którym z pewnością przypadnie również do gustu. Duże wrażenie zrobi także trójwarstwowe latte macchiato, zbudowane z 3 poziomów: pianki, kawy i na samym dole mleka. Jak je wykonać? Najpierw spieniamy solidną porcję mleka (powinno ono zapełniać znaczną część wysokiej szklanki). Następnie, parzymy w ekspresie 1 filiżankę espresso. Aby mieć pewność, że kawa nam się uda dobrze jest przelać espresso do miarki lub innego pojemnika z dzióbkiem. Tak przygotowani przystępujemy do ostatniego etapu, czyli przelania espresso do mleka. Robimy to powoli, lejąc espresso po ściance szklanki i...tadaaam! Latte macchiato gotowe! W gorące dni świetnie sprawdzi się kawa mrożona, z kolei w zimie, do ulubionej kawy dorzucić możemy szczyptę korzennych przypraw lub smakowy syrop, które nadadzą jej przyjemnego akcentu. Rodzajów i sposobów zaparzania jest duuużo, a my mamy nadzieję, że nasz artykuł zrobił Wam smaczek na filiżankę dobrej kawy!