Najlepsze przepisy na sałatki - zdrowo i pysznie!
2020/05/20
Okres wiosenno-letni to najlepszy czas na zdrowe odżywianie. Mamy wtedy największy dostęp do świeżych warzyw i owoców, które możemy spożywać w różnorodnych kombinacjach i formach. Korzystajmy więc śmiało z dobrodziejstw sezonowych smakołyków i przyrządzajmy jak najczęściej smaczne oraz przede wszystkim zdrowe przekąski. Na wiosnę i lato doskonałym rozwiązaniem pełnym witamin oraz innych, cennych składników odżywczych będą domowe sałatki! Pokażemy Wam tutaj 3 fajne przepisy, do których można przemycić dostępne obecnie warzywa, owoce oraz zioła! Nie są one bardzo skomplikowane, dlatego każdy sobie bez problemu poradzi z ich przyrządzeniem. Uwaga! Będzie pysznie!
Jakie owoce i warzywa sprawdzą się do sałatek?
Odpowiedź na to pytanie to...w zasadzie każde! Większość dostępnych warzyw super pasuje do przyrządzanych w domu sałatek. Sekret jednak tkwi w ich odpowiednim doborze, by smaki prawidłowo i smacznie się komponowały ze sobą. Nie bójmy się też próbować niekonwencjonalnych połączeń jak dodawanie do warzywnej sałatki owoców. Truskawki, maliny czy pomarańcze, to doskonałe dodatki do wytrawnych sałatek, które nadają im nietuzinkowego charakteru. Nie zapominajmy także o fantastycznych ziołach, które swoim aromatem otulą przygotowaną sałatę i będą stanowić jej wyjątkową, naturalną przyprawę! Na szczególne wyróżnienie zasługuje tutaj świeża mięta oraz bazylia - robią dobrą robotę! Do Waszych super fajnych sałatek wykorzystać możecie również różnego rodzaju orzechy. Włoskie, piniowe, ziemne oraz migdały (np. w płatkach) idealnie się wpasują i nadadzą chrupkości. Pycha!
Co poza warzywami może wylądować w sałatce?
Jeśli chcemy, żeby sałatka była bardziej "treściwa", by na przykład podać ją jako lekki, letni obiad, możemy dodać do niej nieco kalorii. Zapewni je z pewnością mięso lub ser. Do sałatek najlepiej pasuje delikatne mięso drobiowe, szczególnie w postaci piersi z kurczaka tudzież indyka. Ma ono subtelny smak, który świetnie wpasuje się w warzywne klimaty i zawiera mniej tłuszczu niż mięso wieprzowe czy wołowe. Mamy więc wzmocnioną o dodatkowe białko sałatkę, ale na pewno od niej nie przytyjemy! Poza mięskiem, dobrym składnikiem sałatkowym są różne sery. Ricotta, feta, parmezan oraz camembert, to najczęściej wybierane sery do sałatek. W zależności od warzyw, które stanowią bazę sałatki, możemy wybrać właśnie któryś z tych smakowitych kąsków. Tylko pamiętajmy, by nie "przesadzić". Ser jest dosyć kaloryczny! Stosujmy go jako element uzupełniający sałatkę i wtedy wszystko będzie smacznie i zdrowo!
Sosy do sałatek
Kiedy mamy już wybrane warzywa lub warzywa + mięso/ser, to czas okrasić naszą sałatkę jakimś pysznym sosem, będącym jej spoiwem. Co prawda nic nie stoi na przeszkodzie, by zostawic sałatkę w wersji saute, bo sok z warzyw i owoców sam w sobie będzie idealny, ale pomysł na sos zawsze warto mieć tak w razie czego. Do sałatki obiadowej (pomidor + ogórek + sałata + cebulka) możemy użyć po prostu jogurtu naturalnego, przyprawionego solą oraz pieprzem. Jogurt to super zamiennik dla ciężkiej i bardziej kalorycznej śmietany. Jeden składnik, a pozwala na kreację pysznego, obiadowego dodatku! Mniam! Zamiast jogurtu, możemy również przygotować sos miodowo-musztardowy na bazie wody oraz oliwy z oliwek. Ma on słodko-kwaśny smak i będzie pasować zarówno do sałatek wege jak i tych z mięsem. Potrzebujecie do niego łyżki oliwy, 2 łyżki wody, łyżeczkę musztardy, pół łyżeczki miodu i odrobinę soku z cytryny. Należy go jedynie doprawić solą i pieprzem. Wychodzi super! Do połączeń owoce-sałata-ser polecamy zastosować na przykład sos balsamiczny. Taki sos można z łatwością znaleźć na sklepowej półce i nie zawracać sobie głowy jego przyrządzaniem. Sprawdźcie jedynie przed zakupem jego skład, żeby nie kupić wody naszpikowanej chemią! Bardzo prostym rozwiązaniem jest również sama oliwa z oliwek lub olej rzepakowy tłoczony na zimno. Czasami im mniej skomplikowanie, tym lepiej! A teraz czas najwyższy na przepisy! Kto dotrwał do tego momentu, niech zostanie jeszcze chwilkę!
Sałatka z truskawkami
Chcecie przygotować coś romantycznego na kolację? Zaskoczcie ukochaną osobę sałatką z truskawkami! Nie jest to sałatka w stylu "objem się aż po uszy", a raczej bardziej wykwintna i do degustacji. Nie mniej jednak jest tak pyszna, że po prostu musicie ją spróbować! Na pewno nie pożałujecie! Co będzie potrzebne do jej przygotowania?
Składniki:
- opakowanie świeżego szpinaku
- ser ricotta (małe opakowanie)
- truskawki (ok. 250g na 2 osoby)
- 3 łyżki podprażonych płatków migdałów lub garść orzechów włoskich posiekanych
- sos balsamiczny do smaku
- kilka listków mięty
Przygotowanie:
Szpinak porządnie myjemy i zostawiamy do wyschnięcia. Truskawki kroimy w krążki lub przekrajamy na ćwiartki. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni do momentu aż się zrumienią. Przygotuwujemy talerzyki, nakładamy porcję szpinaku, układamy na nim pokrojne truskawki. Posypujemy "nonszalancko" całość migdałami i dodajemy łyżeczką, kilka smużek ricotty. Dla smaku, szybkim ruchem tworzymy "zygzak" z sosu balsamicznego. Kilka liści mięty dla dekoracji oraz wzmocnienia smaku i gotowe! Do tego lampka wina i romantyczny wieczór przed nami!
Sałatka z kaszą
Nasza druga propozycja to bardziej treściwa sałatka z kaszą kus-kus. Oczywiście, jeśli nie jest ona Waszą ulubioną kaszą, możecie ją zastąpić innym rodzajem. Super zamiennikiem będzie Quinoa lub kasza jęczmienna. Jest to świetna sałatka na kolację albo śniadanie, pełna pysznych warzyw, które w zasadzie można dobrać dowolnie. My podamy Wam wersję "basic", którą w razie potrzeby wzbogaćcie o inne, ulubione warzywa! Jak ją przygotować?
Składniki:
- 2 saszetki ugotowanej kaszy kus-kus
- ok. 10 czarnych oliwek
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- 1 średnia papryka (kolor dowolny)
- pół opakowania pomidorków koktajlowych (ok. 125g)
- średni, świeży ogórek
- pół średniej cebuli czerwonej
- 2 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
- kilka listków mięty
- sól i pieprz
- opcjonalnie: podsmażone pieczarki/kukurydza (według Waszego smaku)
Przygotowanie:
Gotujemy wybraną przez nas kaszę. Jeśli jest to kus-kus, wystarczy zalać go gorącą wodą i odczekać aż "nasiąknie". Kroimy w krążki oliwki, siekamy drobno pomidory suszone. Paprykę i ogórka kroimy w kostkę, cebulę w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół lub na ćwiartki. Do ostudzonej kaszy dodajemy wszystkie warzywa, wlewamy olej z suszonych pomidorów i mieszamy całość dokładnie. Przyprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy posiekane drobno listki mięty i ponownie mieszamy. Jeśli używacie dodatkowych/innych warzyw, to oczywiście dorzućcie je w tym samym czasie, co pozostałe. Uwierzcie, ta sałatka smakuje przepysznie!
Sałatka Cezar Extra
Sałatkę Cezar często znajdziemy w kartach włoskich restauracji. Można ją jednak przyrządzić w domu, w wersji bardziej light, a równie smacznej. Co prawda nie jest ona warzywnym szaleństwem, ale jest tak pyszna, że nie mogliśmy jej tutaj nie umieścić. Poza tym, nasza wersja będzie ciut bardziej urozmaicona, więc nie ma na co narzekać! Co potrzebujecie do przygotowania Cezar Extra?
Składniki:
- sałata rzymska (1 główka)
- pomidorki koktajlowe (125g)
- 4 łyżki kukurydzy
- pół czerwonej cebuli
- średnia pierś z kurczaka (podwójna)
- 2 łyżki tartego parmezanu
- jogurt naturalny (1 kubeczek)
- mała łyżeczka majonezu
- grzanki z 3 kromek chleba
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Sałatę myjemy dokładnie i zostawiamy do osuszenia. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, cebulę kroimy w piórka. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub paski i przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem suszonym i ziołami prowansalskimi. Smażymy w niewielkiej ilości tłuszczu i odstawiamy do wystygnięcia. Jogurt naturalny łączymy z łyżeczką majonezu (no od tak małej porcji nic nam się nie stanie) i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Kromki chleba kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni aż zrobią nam się chrupkie. Możecie również przygotować je w tosterze, a później pokroić na mniejsze kawałki. Serwowanie: rozkładamy porwane w dłoniach liście sałaty, nakładamy mięsko, pomidorki, grzanki i cebulę. Posypujemy sałatkę kukurydzą oraz startym serem parmezan. Ozdabiamy całość przygotowanym sosem jogurtowym. Istna delicja! Aż ślinka cieknie! Mamy nadzieję, że któraś z naszych propozycji przypadła Wam do gustu i że przetestujecie je w swoim, domowym zaciszu. Życzymy Wam smacznego!