Orzechy włoskie - co zrobić z orzechów?
2019/10/07
Orzechy to źródło cennych witamin oraz zdrowych kwasów tłuszczowych wielonienasyconych takich jak Omega 3 i 6. Jesienią mamy do nich szeroki dostęp, dlatego zdecydowanie warto wykorzystać ten czas i przygotować z nich same pyszności. Pod ich skorupką, którą w mig rozkruszycie dziadkiem do orzechów, kryje się słodko-gorzkawy skarb, który pasuje do wielu różnych smakołyków. Jesteście ciekawi co zrobić z orzechów włoskich i jak wyczarować z nich kulinarne perełki? Zostańcie z nami i łapcie przepisy!
Chleb z kawałkami orzechów
Domowy chleb to mistrzostwo świata! Nie dość, że podczas pieczenia uwalnia sie fenomenalny aromat, to jeszcze smak takiego pieczywa jest po prostu bez porównania lepszy od tego kupnego. Super przepisy na domowe chlebki znajdziecie w naszym innym wpisie, do którego Was serdecznie zapraszamy. Chcemy jednak dodać, że do klasycznego chleba można dołożyć różnego rodzaju dodatki, w tym na przykład orzechy włoskie. Będą one świetnie pasować do chrupiącego pieczywa i wzbogacą jego niepowtarzalny smak. Wystarczy dosypać drobno posiekane orzechy do gotowego ciasta, wymieszać dokładnie całość i gotowe! Domowy chleb możecie przygotować w specjalnej foremce o podłużnym kształcie, tzw. keksówce lub w wypiekaczu do chleba. W przypadku użycia foremki, zwróćcie uwagę na to by była ona wykonana z dobrego materiału, co zapobiegnie przypalaniu i przywieraniu ciasta. W końcu chcemy cieszyć się chrupkim i fajnym pieczywem, które zasmakuje wszystkim domownikom! Z kolei wypiekacz do chleba musi posiadać odpowiednią moc - większą, jeśli chcecie piec duże bochenki chleba i stosunkowo mniejszą, do bardziej zgrabnych wypieków. Małe co nieco o wypiekaczach znajdziecie w jednym z artykułów, co pomoże Wam zdecydować się na najlepszy model! Niezależnie od tego, na jaką metodę wypiekania chleba się zdecydujecie, koniecznie spóbujcie wersję z orzechami włoskimi. Będzie pysznie!
Ciasto z orzechami
Coś słodkiego do popołudniowej kawy? Postawcie na ciasto czekoladowe z orzechami! Rewelacja! Mocno czekoladowy smak ciasta super komponuje się chrupiącymi, włoskimi orzechami. Jak upiec wilgotne w środku, intensywnie czekoladowe ciasto okraszone zdrowymi orzechami? Poznajcie na nie przepis!
Składniki:
❤ 250g masła lub margaryny
❤ 200g mąki
❤ 150g włoskich orzechów
❤ 200g cukru
❤ 5 jajek
❤ 3 duże łyżki kakao
❤ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zaczynamy od rozpuszczenia masła lub margaryny w rondelku, które później odstawiamy do wystudzenia. Do środka dodajemy cukier i 1 jajko, a następnie ubijamy wszystko aż do uzyskania puszystej konsystencji. W osobnym naczyniu łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy stopniowo wkładamy kolejne porcje mąki z proszkiem oraz pozostałe jajka, cały czas ubijając. Na sam koniec wrzucamy kakao, drobno pokrojne orzechy i mieszamy do połączenia się składników. Smarujemy tłuszczem formę do pieczenia i prószymy ją bułką tartą. Przekładamy masę do formy. Piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Pieczemy na górnej i dolnej grzałce bez termoobiegu przez ok. 40 minut. Wychodzi naprawdę pyszne! P.S. dla wzmocnienia czekoladowo-orzechowych doznań, wystudzone ciasto możecie polać rozpuszczoną, gorzką czekoladą i posypać z wierzchu kawałkami orzechów. Musicie tego spróbować!
Sałatka z orzechami włoskimi
Gdzie jeszcze można dorzucić parę orzeszków włoskich? My polecamy dodać je do pysznej sałatki! Możecie ją zaserwować na rodzinnej kolacji lub podczas imprezy z przyjaciółmi - sprawdzi się doskonale! Jest lekka, a zarazem pożywna, więc nawet największe łakomczuchy będą zadowolone. Jak ją przyrządzić? Łapcie przepis!
Składniki dla 2 osób:
❤ 1 opakowanie rukoli lub szpinaku
❤ 100g orzechów włoskich
❤ 200g grillowanej piersi z kurczaka
❤ 150g czerwonych winogron bezpestkowych
❤ 100g jogurtu naturalnego
❤ garść posiekanego szczypiorku
❤ sól, pieprz
❤ 1 łyżeczka octu z białego wina
❤ bagietka
Przede wszystkim należy zacząć od wysmażenia piersi z kurczaka. Mięso marynujemy w ulubionych przyprawach i wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową. Gdy będzie już gotowe, ściągamy je z patelni i przerzucamy na talerzyk do ostygnięcia. Do miseczki dodajemy jogurt naturalny i dorzucamy do niego drobno pokrojony szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem (można dodać także inne przyprawy do smaku). Wlewamy łyżeczkę octu z białego wina i mieszamy całość. Kroimy na pół winogrona oraz siekamy drobno orzechy. Na talerze wykładamy rukolę, polewamy ją delikatnie z wierzchu przygotowanym sosem i układamy pokrojone winogrona. Pierś z kurczaka rwiemy na drobniejsze paseczki, nakładamy na sałatę i całość posypujemy resztką szczypiorku oraz orzechami. Przygotowaną sałatkę skrapiamy ponownie sosem i możemy serwować! Do sałatki świetnie będzie pasować podpieczona, gorąca bagietka. Mniam!
19.90 zł
13.90 zł
Tarta z orzechami
Orzechy włoskie polecają się także jako super dodatek do pełnej różnorodnych smaków, domowej tarty. Tarta będzie ciekawą propozycją na obiad lub wczesną kolację, a obecność orzechowych kawałków dopełni jej charakter. Chcecie ją sobie upiec? Jeśli tak, to poznajcie na nią przepis!
Składniki:
Ciasto:
❤ 125g masła
❤ 180g mąki pszennej
❤ 2 duże łyżki zimnej wody
Farsz:
❤ 2-3 średniej wielkości, ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę buraki
❤ 1 średnia cebula czerwona pokrojona drobno
❤ 3 duże jajka
❤ 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
❤ 150g szpinaku
❤ 150g sera pleśniowego pokrojnego w kostkę (z niebieską pleśnią)
❤ 125ml śmietany kremówki (płynnej)
❤ 125ml mleka
❤ 65g orzechów włoskich
❤ 1 łyżka oliwy, sól i pieprz
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika, który ustawiamy na 200 stopni C. W międzyczasie kroimy masło w kostkę i szybko zagniatamy je z mąką, dodając 2 łyżki wody aż do momentu uzyskania twardego ciasta. Wałkujemy ciasto aż powstanie nam cieńszy placek i wkładamy je do okrągłej formy o średnicy 22cm. Pieczemy spód naszej tarty przez ok. 15-20 minut i zostawiamy do wystygnięcia. Na suchą, rozgrzaną patelnię dodajemy łyżkę oliwy i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy aż się zeszkli i dorzucamy szpinak. Przyprawiamy całość wyciśniętym czosnkiem, mieszamy i smażymy jeszcze przez kilka minut. Bierzemy ugotowane buraki, obieramy je skórki i kroimy w kostkę. Na wystudzony spód ciasta nakładamy cebulę ze szpinakiem oraz kawałki buraków. Dodajemy pokrojony ser oraz posiekane orzechy. W osobnej misce mieszamy śmietankę, mleko oraz jajka aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy całość solą i pieprzem do smaku. Przelewamy sos na ciasto z farszem i pieczemy tartę w temperaturze 180 stopni C. przez około 20 minut. Ciasto powinno mieć złotawy, rumiany kolor. Gotową tartę można od razu serwować i cieszyć się jej fenomenalnym smakiem! Po prostu pycha!