Sezon na truskawki - co zrobić z truskawek?
2019/05/27
Zbliża się lato, a jak lato to oczywiście huczne rozpoczęcie sezonu na truskawki! Wszyscy na truskawki czekamy z ogromnym zniecierpliwieniem, a kiedy już się w końcu pojawią, to jemy je na po prostu potęgę! Truskawki są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Jedząc je dostarczamy sobie wiele witamin oraz składników mineralnych takich jak: witamina C, witaminy z grupy B, żelazo, potas, wapń czy magnez. Możemy je więc wcinać śmiało i bez większych ograniczeń! Truskawki są bardzo wdzięcznymi owocami i da się je przyrządzić na wiele sposobów! Zastanawiacie się może co zrobić z truskawek i jak przedłużyć ich obecność w naszej kuchni? O ciekawych i pysznych pomysłach na truskawki przeczytacie już za chwilkę! Zostańcie z nami koniecznie i szykujcie całą masę pyszności!
Lody truskawkowe - idealne na lato
Doskonałe połączenie na lato? Słodki smak świeżych truskawek w orzeźwiającej, chłodzącej formie - czyli lody! Lody truskawkowe możecie przygotować w formie sorbetu lub z domieszką śmietanki - obie wersje będą obłędnie pysznie i od razu znikną z wnętrza zamrażarki. Do stworzenia domowych lodów będą Wam potrzebne jedynie dobrze zblendowane truskawki, odrobina cukru waniliowego i do wersji mlecznej, śmietanka 30%. Lody świetnie zaprezentują się na patyku, dlatego warto zaopatrzyć się w specjalne foremki na lody. Wystarczy przelać do formy zmiskowaną, truskawkową masę i czekać aż porządnie się zmrożą! Takie domowe lody to super zdrowa alternatywa dla klasycznych, zwykłych lodów dostępnych w sklepach. Jeśli macie ochotę na powiew chłodu w gorące dni, zróbcie sobie lody!
Koktajle & Smoothie z truskawek
Co zrobić z truskawek? Na drugie śniadanie lub po prostu przekąskę w ciągu gorącego dnia, idealnie sprawdzi się koktajl lub smoothie ze świeżych truskawek. Możecie go wykonać z samych truskawek (na pewno będzie obłędny) lub dodać do niego banana, kiwi lub maliny i jeszcze bardziej podkręcić smak. Koktajl od smoothie będzie różnił się tym, że do smoothie dajemy same owoce, natomiast koktajl posiada jeszcze nutkę mlecznego posmaku. Do koktajku świetnie pasuje lekki jogurt naturalny, jogurt grecki, maślanka jak również śmietana, choć wtedy staje się on znacznie mocniej kaloryczny. Przygotujcie sobie całą górę truskawek, pozostałe owoce, które chcecie wykorzystać i wrzućcie całość do blendera. Raz, dwa i smoothie gotowe! Jeśli chcecie dobrze zmiksować wszystkie składniki, zaopatrzcie się w porządny blender! Pozwoli Wam on na uzyskanie gładkiego, pysznego napoju! Uwierzcie, będzie przepysznie!
Ciasto z truskawkami
Czas na coś konkretnego! Wszystkich łasuchów na pewno zadowoli świeże ciasto, z dodatkiem gęstego kremu i aromatycznymi truskawkami na wierzchu. Taki deser to ukoronowanie letniego dnia, dlatego warto sobie na niego pozwolić! Na lato szczególnie poleca się tarta. Szybko się ją wykonuje, a smakuje fenomenalnie! Kiedy podpieczecie kruchy spód i pozwolicie mu nieco ostygnąć, wyciągamy ciasto z blaszki i nakładamy na nie puszysty krem. Krem do ciasta można wykonać ze śmietanki kremówki, ubitej na sztywną masę, połączonej z serkiem mascarpone. Dla odrobiny słodyczy wystarczy dodać jedynie łyżeczkę cukru pudru. Gdy nasz śmietankowy krem wystaje już czubato zza ciasta, układamy na nim pokrojone na pół lub na ćwiartki świeże truskawki. Wierzcie, nikt się przed nim nie oprze! P.S. zamiast kruchego ciasta, możecie upiec czekoladowe brownie lub ciasto ucierane. Też będzie pysznie!
Dżem truskawkowy
Dla osób chcących cieszyć się smakiem truskawek także poza sezonem letnim, polecamy przygotować domowy dżem truskawkowy. Nic tak dobrze nie smakuje, jak chrupiący tost posmarowany własnoręcznie robionym dżemem. Do przygotowania jednego takiego słoiczka będzie Wam potrzebne ok. 1 kg truskawek, 300 gram cukru i 2 łyżeczki soku z cytryny. Możecie użyć także cukru żelującego 1:1, czyli gotowy produkt zawierający poza cukrem także pektyny. Ważne by wcześniej wyparzyć oraz wysuszyć słoiczki, do których będziemy przekładać nasz dżem. Truskawki obieramy z szypułek, kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka i dosypujemy cukru. Musimy zagotować truskawkową masę i jeszcze przez kilka minut, na średnim ogniu wciąż je gotować. Odstawiamy garnek z ognia i od razu przelewamy truskawki do słoiczków i szczelnie je zamykamy. Taki domowy dżem, w zimowe, chłodne dni przypomni Wam o smaku lata!
Inne propozycje
Truskawki dają nam naprawdę ogromne możliwości ich przetwarzania! Poza wyżej wymienionymi propozycjami, możecie z nich przygotować na przykład kompot do obiadu lub orzeźwiającą lemoniadę. Sprawdzą się świetnie do różnego rodzaju lekkich sałatek, zwłaszcza tych z dodatkiem fety i szpinaku (bombowe połączenie). Truskawki pięknie ozdobią każdy deser jak i poranną owsiankę z owocami. A jeśli zostanie Wam ich duża ilość i nie dacie rady wykorzystać ich od razu, bez problemu możecie je zamrozić! W specjalnych pudełkach do mrożenia lub woreczkach przetrwają w zamrażarce aż najdzie Was na nie ochota. Kupiliście właśnie truskawki? Już wiecie co z nimi zrobić! Smacznego!