Tapas bar - przekąski na sylwestra 2019
2019/12/02
Sylwester spędzony w gronie przyjaciół i rodziny to doskonała okazja do szampańskiej zabawy i wkroczenia w nowy rok z pełną energią. Jeśli w tym roku organizujecie sylwestrową domówkę, to z pewnością przyda Wam się kilka ciekawych przepisów z samymi smakołykami, którymi zachwycicie gości. Jakie przekąski zaserwować na sylwestra? Poznajcie nasz tapas bar, czyli 5 wystrzałowych propozycji na całonocne szaleństwo!
Roladki z łososiem
Szybka, smaczna i intrygująca przekąska? To oczywiście roladki z łososiem! Są one przepyszne, a przyrządzanie ich zajmie Wam dosłownie parę minut. Jeśli chcecie przyrządzić coś prostego, a zarazem wybornego, zdecydowanie postawcie na te roladki. Jak je przygotować i co będzie Wam do nich potrzebne? Przekonajcie się sami!
Składniki:
❤ placki typu tortilla (mogą być klasyczne lub np. szpinakowe czy pomidorowe)
❤ łosoś wędzony w plasterkach (opakowanie 150g wystarczy do dwóch placków)
❤ serek śmietankowy typu Almette (1 opakowanie serka wystarczy do 3 tortilli)
❤ sałata masłowa lub rzymska
❤ opcjonalnie papryka czerwona
Placki rozkładamy na płasko i smarujemy je 0,5cm warstwą serka śmietankowego. Następnie układamy porwaną na drobniejsze listki sałatę. Dodajemy plastry łososia, ale nie do samych brzegów. Posypujemy wierzch papryką pokrojną w paseczki i zawijamy szczelnie całą tortillę. Gotowe roladki odstawiamy do lodówki na parę godzin i przed samym podaniem kroimy je krążki wielkości 2cm. Układamy rollsy na ładnej tacy lub desce i zrobione! P.S. zamiast wędzonego łososia możecie użyć Waszej ulubionej szynki i też będzie pysznie!
Chrupiące grzanki z pomidorami
Nasza kolejna propozycja to chrupiąca bagietka pełna świeżych i doskonale dobranych dodatków. Smaki świetnie się uzupełniają, a podpieczone grzanki nie nasiąkną szybko i zachowają chrupkość. Przepis jak zawsze prosty, dlatego jego przygotowanie naprawdę nie zajmie Wam dużo czasu. Kto gotowy, niech czyta przepis i leci sporządzić fantastyczną przekąskę na sylwestra!
Składniki:
❤ 1 lub 2 bagietki (w zależności od ilości gości)
❤ 5 sporych pomidorów
❤ 1 duża cebula czerwona
❤ oliwki czarne lub zielone (ok. 10 sztuk)
❤ ser feta do posypania
❤ oliwa z oliwek
❤ sól i pieprz do smaku
❤ szczypta oregano
Bagietkę kroimi na 2,5 cm kromki i skrapiamy je oliwą z oliwek. Wkładamy je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na kilka minut aż się przyjemnie zrumienią. Pomidory sparzamy gorącą wodą i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je w kostkę. Cebulę czerwoną siekamy na bardzo drobno, a oliwki na połówki lub w krążki (według uznania). Mieszamy w miseczce pomidory z cebulą i oliwkami i doprawiamy je solą, pieprzem oraz oregano. Gdy nasza bagietka będzie już odpowiednio przypieczona, wyciągamy grzanki i nakładamy na nie pomidorową salsę. Każdą grzankę posypujemy serem feta i gotowe! A jakie pyszne!
Deska pełna serów
Deska z serami to zawsze fajna propozycja, nie tylko na sylwestra. Ale skoro mamy okazję, to na pewno warto ją sobie przygotować! Do wyboru mamy wiele rodzajów serów, dlatego bez problemu dobierzemy te, które skradną serca naszych gości. Jak ją ładnie ułożyć i które sery to tak zwane pewniaki (wszystkim przypadną do gustu)? Sprawdźcie to poniżej!
Składniki:
❤ ser camembert (2 opakowania)
❤ ser brie (2 opakowania)
❤ ser halloumi
❤ ser lazur
❤ winogrona ciemne i jasne (do dekoracji, po 2 gałązki)
❤ krakersy
❤ garść orzechów włoskich
Sery kroimy na równe kawałki. Camembert możemy potem z powrotem ułożyć w formę koła, a pozostałe serki ułożyć ciasno obok siebie lub w formę wachlarza. Ser halloumi warto podsmażyć na patelnii grillowej, co pozwoli uwolnić jego smak. Najlepiej przenieść je na dużą, drewnianą deskę, dzięki której będą prezentować się elegancko i jeszcze bardziej apetycznie. Między serkami kładziemy nieduże kiście winogron, rozsypujemy orzechy i w wolnych przestrzeniach dodajemy jeszcze krakersy. Taka deska na pewno zrobi wrażenie, a umieszczone na niej serki znikną w mgnieniu oka!
Meksykańskie tacos
Mamy tu fanów meksykańskiej fiesty? Jeśli tak, to na pewno skusi Was przepis na wyśmienite, pełne smaku tacos! Są to nieduże, kukurydziane placuszki o nieco twardszej formie niż tortilla, do których można zapakować całą gamę pysznych dodatków. Ciekawi jak je przygotować? Łapcie przepis Los Amigos!
Składniki: (dla 12 sztuk)
❤ placuszki do taco
❤ 2 piersi z kurczaka
❤ 2 ostre papryki jalapeno
❤ 2 awokado
❤ opakowanie pomidorków koktajlowych (250g)
❤ 2 średnie cebule czerwone
❤ 1 limonka
❤ listki kolendry
❤ śmietana 12%
❤ sól i pieprz
❤ przyprawy: papryka słodka, ostra, oregano
❤ czosnek
❤ oliwa do smażenia
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą oraz oregano. Dodajemy starty czosnek i odrobinę oliwy. Obtaczamy mięso dokładnie wszystkimi przyprawami. Odstawiamy kurczaka do lodówki na czas ok. 1h. Pomidorki kroimy na pół lub na ćwiartki jeśli są duże, a awokado w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy drobno, podobnie postępujemy z ostrymi papryczkami. Mieszamy warzywa ze sobą i dorzucamy kilka listków kolendry. Mięso smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Przed samym podaniem warto podgrzać w piekarniku nasze placuszki kukurydziane. Do ciepłych taco nakładamy farsz z pomidorów i awokado, kilka kawałków kurczaka i kropimy wszystko odrobiną soku z limonki. Na wierzch dla smaku można dodać nieco kwaśnej śmietany 12% i serwować gościom. Mniam, mniam, mniam! Musicie spróbować!
Mus czekoladowy
Coś słodkiego musi także pojawić się na sylwestrowym stole. Lekka i mała porcja puszystego musu czekoladowego, to idealne podsumowanie naszego tapas baru! Taki mus możecie podać w małych kubeczkach, filiżankach lub szklaneczkach, na pewno będzie się prezentować smakowicie! Jak go wykonać? Przekonajcie się sami!
Składniki: (na 5-6 porcji)
❤ gorzka czekolada (200g)
❤ 3 jajka
❤ cukier drobnoziarnisty (50g)
❤ masło (50g)
❤ śmietana kremówka 30% (125ml)
❤ szczypta soli
❤ 2 łyżki gorącej wody
❤ duże opakowanie borówek amerykańskich
Zaczynamy od połamania czekolady na mniejsze kawałki. Wrzucamy ją do miseczki razem z masłem i roztapiamy w kąpieli wodnej aż do uzyskania gładkiej masy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę dorzucając szczyptę soli. Kremówkę również ubijamy na sztywno. Żółtka jajek ubijamy trzepaczką z cukrem aż do momentu powstania jasnego kremu. W celu rozpuszczenia cukru, dolewamy do żółtek 2 łyżki gorącej wody cały czas mieszając masę. Do ubitych żółtek dodajemy powoli rozpuszczoną czekoladę i mieszamy dokładnie całość. Przenosimy połowę bitej śmietany do czekolady i energicznie mieszamy masę. Resztę śmietany dodajemy delikatnie i za pomocą trzepaczki napowietrzamy czekoladową masę. W ten sam, delikatny sposób dodajemy ubite białka jajek, rozdzielając je na 3 porcje. Po dodaniu każdej z nich, lekko mieszamy trzepaczką powstały mus. Gotową, puszystą masę przekładamy do wybranych naczynek i odkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Serwujemy jak goście się już zjawią, by mus nie stracił swojej jedwabistej konsystencji. Uwaga, to będzie naprawdę pyszne!