Włoskie przysmaki - jak przygotować domową pizzę?

Autor: Superwnetrze.pl 2019/01/03

Czy jest tu ktoś kto nie przepada za pizzą? Na pewno nie! Któż by nie lubił tego aromatycznego, włoskiego przysmaku! Pizza to bardzo popularne danie i spotkać je można w wielu miejscowych restauracjach. Jeśli jednak mamy tylko odrobinę czasu możemy ją sobie sami przyrządzić w domu. Potrzeba paru podstawowych składników, ulubionych dodatków oraz kilku niezbędnych akcesoriów. Domowa pizza? - startujemy! Będzie pysznie!

Mini wałek do ciasta Kuchenprofi Mini wałek do ciasta Kuchenprofi Kuchenprofi

96.90 zł 90.90 zł

Najlepsze akcesoria do pizzy

Ciasto to podstawa

Nie ma pizzy bez dobrze przygotowanego ciasta. Jest ono kluczowym elementem, który zagwarantuje nam jej niesamowity smak. Prawdziwa, włoska pizza ma chrupkie i cienkie ciasto. W wersji amerykańskiej popularne są puchate pizze o grubszym spodzie. Jeśli chcecie przygotować wersję włoską będziecie musieli zastosować lekko zmodyfikowany przepis. A przepis na najlepszą pizzę poznacie na samym końcu wpisu!

Przepis na włoską pizzę

Świeże dodatki

Pizza nie może się obejść bez podstawowych, świeżych składników. Przyrządzony z dojrzałych pomidorów sos to baza każdej włoskiej pizzy. Do tego kremowa mozzarella, listki bazylii do dekoracji i klasyczna margherita będzie gotowa! Dla urozmaicenia i wzbogacenia naszej pizzy, można dorzucić także włoską, dojrzewającą szynkę, pomidorki, oliwki - tak naprawdę to, na co mamy ochotę. Pamiętajmy jednak, że zbyt duża liczba składników obciąży ciasto, przez co nie będzie ono dobrze wypieczone lub namoknie i zaprezentuje się mało apetycznie.

Obrotowy nóż do pizzy Mastrad Obrotowy nóż do pizzy Mastrad Mastrad

48.90 zł 45.90 zł

Łopatka do pizzy 36x25cm Kuchenprofi Łopatka do pizzy 36x25cm Kuchenprofi Kuchenprofi

153.90 zł 129.90 zł

włoska pizza przepis

Wysoka temperatura

W piecu, z którego często jemy pizzę zamówioną w restauracji panuje naprawdę wysoka temperatura. Jeśli przyrządzamy pizzę w domu, również musimy o nią zadbać, żeby ciasto przypiekło się idealnie. Utrzymanie wysokiej temperatury w piekarniku to klucz do chrupiącego z zewnątrz ciasta, a w środku uzyskania puszystej konsystencji. W przypadku używania elektrycznego piekarnika zadbajmy o to, by temperatura nie spadła poniżej 220 stopni Celsjusza. Pozwoli nam to na upieczenie wyjątkowej i przepysznej pizzy!

BLACHA DO PIZZY LIKORIS 33X1CM BLACHA DO PIZZY LIKORIS 33X1CM Florina

37.90 zł 31.90 zł

przepis na włoską pizzę - blog superwnetrze.pl

Akcesoria do pizzy

Proces przygotowywania pizzy będzie wymagał od nas wyposażenia się w praktyczne i funkcjonalne akcesoria, które ułatwią nam pracę w kuchni. Ciasto musimy wyrobić w misce kuchennej. Należy wybrać miskę o większym rozmiarze, gdyż rosnące ciasto nabierze sporej objętości, a nie chcemy by uciekło nam ono na zewnątrz. Przygotowane ciasto z nałożonymi na wierzchu dodatkami trzeba też jakoś przenieść. Posłuży nam do tego drewniana łopatka. Jest to świetny gadżet, który w kuchni smakosza pizzy bez dwóch zdań powinien się znaleźć. Dla osób chcących przyrządzić pizzę w profesjonalny sposób, możemy polecić specjalny kamień do pieczenia pizzy. Dzięki niemu nasze włoskie danie będzie piec się równomiernie i z zachowaniem stałej temperatury, co stanowi gwarancję udanej potrawy. Aromatyczną, gorącą pizzę pokroimy ruchomym, okrągłym nożem do pizzy. Pozwoli nam on na uzyskanie równych, trójkątnych kawałków domowej pizzy.

domowa włoska pizza

Przepis na pizzę

Składniki na klasyczną margheritę:

- 330 ml wody
- 560 g mąki typu 00
- 50 g passaty pomidorowej
- 1 szt mozzarelli
- 1 g świeżych drożdży
- 12 g soli morskiej
- szczypta soli, pieprzu, oregano do passaty
- kilka listków bazylii

Wodę o letniej temperaturze umieszczamy w misce. Dodajemy sól, 60 g mąki, drożdże i miksujemy lub mieszamy ręcznie do momentu aż wszystko się dobrze wymiesza. Pozostałą mąkę dosypujemy partiami. Ciasto miksujemy przez ok 5 minut, a następnie na najniższych obrotach przez ok. 15 minut. Do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Zostawiamy ciasto pod przykryciem na 2 godziny. Pamiętajmy, żeby ciasto przykryć wilgotną ściereczką i zostawić je w temperaturze pokojowej ok. 25 stopni. Następnie wyjmujemy ciasto i dzielimy je na 2 części. Ręcznie formujemy kulki i ponownie zostawiamy pod przykryciem na 4 godziny. Po tym czasie ciasto gotowe jest do dalszej pracy. Uformowaną kulkę rozciągamy za pomocą rąk do uzyskania cienkiego placka i układamy na papierze do pieczenia. Dodajemy sos pomidorowy przyprawiony solą, pieprzem i oregano, mozzarellę w plasterkach i listki bazylii. Piekarnik rozgrzewamy do maksymalnej temperatury. Gdy jest już nagrzany wkładamy pizzę razem z papierem. Pieczemy przez ok. 7 minut i gotowe! Smacznego!

Nóż do pizzy 23 cm Kuchenprofi biały Nóż do pizzy 23 cm Kuchenprofi biały Kuchenprofi

54.90 zł 49.90 zł

Nóż do pizzy 23 cm Kuchenprofi zielony Nóż do pizzy 23 cm Kuchenprofi zielony Kuchenprofi

54.90 zł 49.90 zł

przepis na domową pizzę jak z restauracji

Poprzedni artykuł Następny artykuł