Ze względu na wyjątkowy świąteczny ruch, dostawy mogą potrwać nieco dłużej – dziękujemy za cierpliwość i wyrozumiałość!

Każdy, kto próbował otworzyć orzech włoski czy laskowy, wie, że bez odpowiedniego narzędzia jest to wyzwanie. Tym bardziej, kiedy zbliża się sezon świąteczny, a stoły uginają się od potraw wymagających dodatku orzechów. Tu na ratunek przychodzą dziadki do orzechów. Te specjalnie zaprojektowane narzędzia, będące esencją tradycji kulinarnych, są niezastąpione w każdej kuchni. Dziadki do orzechów, jak sama nazwa wskazuje, służą do łamania twardych skorupek, zachowując przy tym nienaruszone wnętrze orzecha.

 

 W przeciwieństwie do zwykłych klamer czy imadła, są one zaprojektowane tak, by maksymalizować siłę nacisku, jednocześnie chroniąc dłoń użytkownika przed obrażeniami. Przez wieki ich design i funkcjonalność zostały doszlifowane do perfekcji, dzięki czemu dzisiejsze modele są zarówno wytrzymałe, jak i stylowe. Kluczowym aspektem dobrego dziadka do orzechów jest jego ergonomia. Dobrze zaprojektowany uchwyt zapewnia komfortowe użytkowanie, nawet podczas łamania dużych ilości orzechów. Ponadto, wysokiej jakości materiały, takie jak stal nierdzewna czy odlewniczy aluminium, gwarantują długą żywotność produktu. Jesteś ciekaw czy warto jeść orzechy? na to pytanie odpowiemy w naszym blogu poświęconym własnie tej tematyce!

Jaki dziadek do orzechów będzie najlepszy? Dziadek metalowy czy drewniany?


Metalowe dziadki do orzechów czy może te drewniane? Które lepiej się spradzą w domowej kuchni? Najbardziej popularne oraz szeroko dostępne są zdecydowanie metalowe dziadki orzechów, ale możemy się spotkać również i z drewnianymi dziadkami do orzechów. Dziadki do orzechów wykonane z metalu (stali, aluminium) są na pewno trwalsze i posłużą nam doskonale na długi, długi czas. W końcu stal nierdzewna to jeden z najbardziej solidnych oraz odpornych na uszkodzenia materiałów. Z kolei te wykonane z drewna wyglądają bardzo elegancko, klasycznie, dzięki czemu mogą stanowić ciekawą i niebanalną ozdobę kuchni. Dziadki do orzechów metalowe są z pewnością nieco droższe od tych wykonanych z drewna, ale są zdecydowanie warte swej ceny. Chcecie postawić na naprawdę dobry i porządny dziadek do orzechów? Wybierzcie ten metalowy, a na pewno nie będziecie decyzji żałować!


W jaki sposób działają dziadki do orzechów? To dziecinnie proste!


Narzędzie kuchenne, jakim jest dziadek do orzechów, nie wymaga użycia specjalnie dużego nakładu siły, dlatego sam proces obierania nie zajmuje nam wiele czasu i może to robić w zasadzie każdy, nawet dziecko! Jak to wszystko działa? Z reguły wystarczy po prostu włożyć pomiędzy szczypce lub do specjalnej przegródki wybrany przez nas orzech (czy to laskowy, czy włoski - nie ma znaczenia), a następnie naciskać aż do poczucia oporu jego rączki lub dźwigni. Jedyne co nam pozostaje to wyciągnąć orzech z rozkruszonej, połamanej łupiny i delektować się jego obłędnym smakiem! Zapewnimy tym sobie solidną porcję witamin, mikro i makroelementów oraz zadbamy o nasze zdrowie, przyjmując cenne oraz wartościowe tłuszcze! P.S. wszystkim fanom orzechów laskowych, polecamy wyłupane za pomocą dziadka orzechy wykorzystać do stworzenia domowej nutelli! Z pewnością będzie to zdrowsza i jeszcze smaczniejsza wersja, którą pokochają wszyscy domownicy!


Jaki dziadek do orzechów kupić? Sprawdź, jaki wybrać!


Naszym bestsellerem, który śmiało możemy Wam polecić, jest dziadek do orzechów Drosselmeyer. Ten dziadek do orzechów to prawdziwy mistrz łupania orzechowych skorupek. Jest bardzo wytrzymały i skruszy nawet najtwardsze orzechy. Jeśli musicie w szybkim tempie obrać orzechy, będzie on idealnym kandydatem! Bardzo ciekawą alternatywą jest również stalowy dziadek do orzechów Noci marki Philippi, który wyglądem przypomina cążki. Posiada ergonomiczne rączki, dzięki czemu z łatwością chwycimy orzech i rozłupiemy jego skorupkę. Jest bardzo komfortowy w użytkowaniu, dlatego możemy wyłuskać całą masę orzechów i nie odczuwać bólu rąk. Dla osób chcących obierać orzechy różnego gatunku, super opcją będzie dziadek do orzechów marki WMF z serii Gourmet, który posiada specjalnie wyprofilowaną budowę, umożliwiającą włożenie wszelkiego rodzaju orzechów. Możecie więc na przemiennie łupać orzechy włoskie z laskowymi. Rączki tego dziadka do orzechów są tak skonstruowane, że bez problemu może się nim posługiwać zarówno osoba prawo, jak i leworęczna, co jest bardzo dużym atutem. Potrzebujecie super dziadka do orzechów? Zajrzyj do naszego rankingu  Wybierzcie go z oferty SuperWnetrze i chrupcie orzechy na zdrowie! Poniżej znajdziecie wszystkich najlepszych producentów dziadków do orzechów!

 


Co zrobić z obranymi, wyłuskanymi orzechami?


Jak już wspomnieliśmy nieco na początku, orzechy są bardzo zdrowe i można je wykorzystać do wielu potraw. Zarówno na słono, jak i na słodko. Albo po prostu zjeść je same! Wyłupaliście dziadkiem do orzechów całą orzechową górę? Polecamy Wam podzielić je sobie na części i każdego dnia dodawać je do Waszych ulubionych smakołyków, a więcej o tym znajdziecie na naszym blogu poświęconemu właśnie tej tematy! i równiez możecie dowiedzieć się dlaczego warto jest orzechy. Rozłupane dziadkiem do orzechów, orzechy laskowe, to doskonała propozycja do dodania do muesli! Jogurt + owoce + orzechy = pyszne i pożywne śniadanie! Z orzechów laskowych można zrobić także domową nutellę, o której już Wam wspomnieliśmy! Pychotka! Z kolei orzechy włoskie świetnie będą nadawać się do potraw wytrawnych, ze względu na ich lekko gorzkawy posmak. Wzbogaćcie nimi Waszą zdrową sałatkę pełną warzyw lub posiekajcie je drobno i wrzućcie do ciasta na domowy chleb. Uwierzcie, będzie pysznie!