Inteligentny filtr do wody z dodatkowym plusem
Kawa składa się w 98% z wody. Zatem woda najwyższej jakości jest niezbędna do stworzenia najlepszego doświadczenia kawowego. CLARIS Pro Smart+ firmy JURA jeszcze bardziej rewolucjonizuje filtrację wody. Technologia filtrowania wody zapewnia większą higienę w ekspresie do kawy, począwszy od samego zbiornika na wodę. Wybierając CLARIS Smart+ zwiększasz ochronę, bezpieczeństwo produktu i żywotność ekspresu do kawy, dzięki czemu możesz cieszyć się doskonałą kawą - za każdym razem.
UWAGA! - zbyt częste odkamienianie ekspresu skutkuje w przyszłości jego rozszczelnieniem (odkamienianie - reakcja roztworu kwasu na uszczelki). Zalecane stosowanie wkładów filtrujących + profilaktycznie raz na 12 miesięcy proces odkamieniania).
Czym różni się filtr CLARIS Pro Smart+ od zwykłego filtra Claris Pro Smart?
W dolnej części wkładu filtra CLARIS znajduje się kapsułka z naturalnymi składnikami aktywnymi , które stabilizują wodę w zbiorniku, redukując osadzanie się kamienia u podstawy zbiornika. Funkcjonuje ona w całości dzięki naturalnemu ruchowi wody w zbiorniku, która stale delikatnie przepływa przez kapsułę, bez konieczności użycia dodatkowej energii lub specjalnego mechanizmu. Tak jak poprzednio, górna część wkładu filtra CLARIS wykorzystuje wymianę jonową i aktywny węgiel z zasadą up-flow, aby przefiltrować dokładnie taką ilość wody, która pozwoli uzyskać idealną filiżankę kawy.
* CLARIS Pro Smart+ jest przeznaczony do automatycznych ekspresów do kawy wyposażonych w inteligentny system wody (Intelligent Water System, I.W.S.®):
GIGA X8
X8
X6
WE8
WE6
Jeszcze lepsza higiena i czystość
CLARIS Pro Smart+ wzmacnia sprawdzoną, profesjonalną zasadę up-flow, która filtruje dokładnie taką ilość wody, jaka jest potrzebna przy każdym parzeniu kawy, poprzez dodanie kapsułki zawierającej naturalne składniki aktywne. A "plus"? Naturalny ruch wody powoduje, że stale delikatnie przepływa ona przez kapsułkę, stabilizując ją poprzez kontakt. Efektem jest mniejsza ilość kamienia i maksymalna czystość w zbiorniku na wodę.
Odpowiednie do wszystkich rodzajów bieżącej wody
Dzięki innowacyjnej formule, wkłady filtrujące nadają się do wody bieżącej w każdym miejscu na świecie. Wysoce skuteczny granulat stale filtruje węglan wapnia do optymalnego poziomu (nawet gdy twardość wody jest niska) i obniża poziom substancji szkodliwych i pogarszających smak, takich jak chlor, skuteczniej niż kiedykolwiek wcześniej. Zachowuje ważne minerały i fluorki, które pomagają przenosić smak. Optymalna stabilizacja poziomu węglanu wapnia w zbiorniku wody, w połączeniu z wydajną filtracją podczas przygotowywania kawy, zapewnia optymalną higienę i jakość wody dla doskonałego aromatu kawy.
Automatyczne wykrywanie filtra
Aby umożliwić komunikację filtra i ekspresu do kawy, JURA wykorzystuje nowoczesną technologię RFID. Każdy ekspres wyposażony w Intelligent Water System (I.W.S.®) rozpoznaje, kiedy włożony jest filtr, automatycznie przełącza się na tryb filtracyjny i rozpoczyna proces płukania. Gdy pojemność filtra jest prawie wyczerpana, urządzenie wyświetla monit o jego wymianę. Jeśli filtr nie zostanie wymieniony, urządzenie aktywuje tryb odkamieniania. Po pewnym czasie użytkowania urządzenia użytkownik jest proszony o usunięcie kamienia. Można to zrobić dopiero po wyjęciu filtra, dzięki czemu nie ma już ryzyka popełnienia błędu przez użytkownika w wyniku nieporozumienia.
Kamień: przyczyna nieodpowiedniego smaku i usterek
Podczas podgrzewania wody osadza się kamień. Zwężone poprzez kamień przewody nie tylko wydłużają czas podgrzewania, zwiększając przez to zużycie prądu, lecz także mogą doprowadzić do całkowitej awarii urządzenia. Kamień szkodzi jednak nie tylko ekspresowi automatycznemu, lecz wypływa również negatywnie na smak kawy. Chociaż kamień w niewielkich ilościach służy jako ważny nośnik smaku, jego zbyt duża ilość nadaje wodzie pewien posmak i utrudnia – także z powodu wahających się temperatur wody – optymalne rozwinięcie aromatu kawy.
Wydajność filtra
CLARIS dostarcza idealną wodę do doskonałych specjałów kawowych. Wydajność wkładu filtra zależy od stopnia twardości wody.
przy 1-10° dH: do 300 l
przy 11-12° dH: do 240 l
przy 13-15° dH: do 180 l
przy 16-20° dH: do 120 l
przy 21-25° dH: do 95 l
przy 26-30° dH: do 80 l