Espresso Imperiosa
100% Arabica
Zapraszamy do magicznego świata kawy, gdzie majestatyczny orzeł, symbolizujący potęgę i siłę, stał się przedstawicielem kawy Espresso Imperiosa. To wyjątkowy Single Origin, powstały z brazylijskich ziaren z regionu Cerrado. Zamknij oczy i wyrusz na drugą stronę globu, do krainy pełnej dzikiej przyrody, zachwycających krajobrazów i bezkresnych rejonów pokrytych sawanną. Zacznij swój dzień z nutą brazylijskich klimatów dzięki Espresso Imperiosa.
Espresso Imperiosa - charakterystyka
Espresso Imperiosa to doskonały wybór zarówno na codzienne espresso, jak i kawy mleczne. Wysokie body i niezwykła słodycz sprawiają, że jest to kawa wyjątkowa.Drzewa kawowca uprawiane są na żyznych glebach i na niższych wysokościach, co nadaje ziarnom niższą kwasowość i delikatniejszy smak. Brazylijski klimat, z gorącym i wilgotnym powietrzem, stwarza idealne warunki do uprawy kawy.
Stopień Palenia: 3/5
Kwasowość: 1/5
Body: 4/5
Przeznaczenie: ekspresy automatyczne, ekspresy kolbowe, kawiarki, alternatywne parzenie
Espresso Imperiosa - profil smakowy
Plantacja kawy Espresso Imperiosa znajduje się w regionie Cerrado, gdzie kluczową rolę odgrywa natura. Owoce ziaren poddawane są obróbce na sucho, poprzez wystawienie na działanie promieni słonecznych. Dzięki temu procesowi słodycz z miąższu przenika do ziaren, nadając kawie smak słodkiego karmelu, orzechowego nugatu oraz mlecznej czekolady. To doznanie przeniesie Cię do słonecznej i tętniącej życiem Brazylii.
Wyczuwalne nuty smakowe: mleczna czekolada, karmel, orzechy, nugat
Świeżość i przechowywanie
Zadowolenie oraz wygoda naszych Klientów jest dla nas najważniejsze. Do pakowania naszych kaw wykorzystujemy opakowania najwyższej jakości, ze specjalnym wentylem oraz zamknięciem w technologii "ZIPPER".
Jaki wpływ na kawę ma opakowanie?
Kawa świeżo palona do tygodnia czasu od wypalenia przechodzi proces najbardziej intensywnego odgazowania. Bardzo ważnym elementem w opakowaniu jest więc wentyl umożliwiający odprowadzenie nadmiaru gazów, przy jednoczesnym zachowaniu całości aromatu kawy.
Zamknięcie "ZIPPER" umożliwia wielokrotne, szczelne zamknięcie kawy, mimo jej rozpakowania. Dzięki temu rozwiązaniu możemy być spokojni o świeżość naszej kawy przez długi czas, bez konieczności przesypywania kawy do szczelnych pojemników.
Kategoryzacja kawy
Speciality
Ziarna najwyższej jakości. Zawartość wilgoci 10-12%. Brak wad kategorii pierwszej, nie więcej niż pięć wad kategorii drugiej. Punktacja pucharowa musi być wyższa niż 80 punktów i być wolna od błędów pucharowych.
Premium
Ziarna bardzo dobrej jakości. Zawartość wilgoci 9-13%. Do ośmiu wad, w tym wady kategorii pierwszej. Punktacja pucharowa wynosi zazwyczaj 75 – 79,75 punktów i jest wolna od błędów pucharowych.
Exchange
Ziarna dobrej jakości. Zawartość wilgoci 9-13%. Liczba defektów mieści się w przedziale 9-23. Wynik pucharowy będzie zazwyczaj poniżej 75.
Bellow Standard
Ziarna poniżej standardu. Zawartość wilgoci 7-15%. Liczba defektów do 86. Wynik pucharowy będzie zazwyczaj poniżej 60.