Pistolet wraz z wkładkami do formowania różnych ciasteczek oraz do dekoracji ciast i tortów. Maszynka do ciastek pozwala na przygotowanie różnego rodzaju herbatników z ciasta kruchego.
Narzędzie w całości wykonane jest z grubego, polerowanego aluminium przystosowanego do kontaktu z żywnością. Wewnątrz korpusu znajduje się tłok wykonany z polietylenu.
Ergonomiczny uchwyt oraz doskonale skalibrowane odmierzanie gwarantują poprawne dozowanie każdej z porcji ciasta. Dźwignia pistoletu automatycznie popycha ciasto po każdym naciśnięciu.
W zestawie znajdują się:
- pistolet
- 14 krążków/foremek do ciasteczek w kształtach: choinka, motyl, serce, koniczyna, hełm, pączek, przebiśnieg, płatek, płatek śniegu, pierwiosnek, słońce, stokrotka, uśmiech, pasek
- 4 końcówki cukiernicze - do nadziewania, kształt półksiężyca, prostokąta oraz gwiazdki
Polecamy wypiek ciasta z poniższego przepisu. Palce lizać!
Klasyczne maślane ciasteczka (z podanych proporcji otrzymamy około 50 sztuk):
- 500 g mąki pszennej
- 250 g drobnego cukru
- 250 g miękkiego masła
- 2 żółtka + 1 całe jajko
- 200 ml mleka
- szczypta soli
- opcjonalnie można dodać 2/3 łyżeczki ciemnego kakao w proszku
W dużej misce wymieszać mąkę, cukier oraz sól, następnie dodać żółtka i jajko. Zagniatając dodawać masło pokrojone na kawałki i dolewać do ciasta mleko. Połączyć wszystkie składniki, aż do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Odrywać niewielkie kawałki ciasta i formować z nich kształt walca o średnicy około 5 cm, następnie umieścić masę w pistolecie i wybrać odpowiednią końcówkę. Wyciskać ciasteczka na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC około 20 minut.
Smacznego!