Młynek do pieprzu lub soli TEXTURA jasny piaskowany. Zastosowane w urządzeniu żarna CeraCut® są nie tylko wydajne, odporne na korozję i zużycie. Żarna są obojętne na smaki i zapachy, co pozwala cieszyć się za każdym razem czystym smakiem zmielonych przypraw. Młynek posiada mechanizm doboru grubości mielenia w pełnej skali od drobnego do grubego rozmiaru, a obecny w młynku system CAP ułatwi zdjęcie głowicy napełnienie młynka. Drewniana obudowa została poddana specjalnemu procesowi piaskowania, dzięki czemu otrzymała ciekawą w wyglądzie i dotyku strukturę powierzchni. Produkt został zaprojektowany przez Gabriele Kaltenbach. Aby napełnić młynek należy zdjąć górną część delikatnie zsuwając ją z trzpienia. Zaleca się unikać obracania żarnami podczas wykonywania tej czynności, aby nie doprowadzić do ich uszkodzenia. Po zdjęciu górnej części młynka możliwe jest napełnienie pojemnika na przyprawy. Nie zaleca się ubijania przyprawy wewnątrz pojemnika. Do swobodnego zamknięcia młynka niezbędne jest pozostawienie odpowiedniej ilości miejsca w pojemniku na przyprawy. Szczególną uwagę należy zwracać na czystość przypraw. Pewne zanieczyszczenia mogą doprowadzić do uszkodzenia żaren. Dolne pokrętło służy do regulacji grubości mielenia. W celu uzyskania bardziej rozdrobnionej przyprawy należy obracać pokrętłem zgodnie z ruchem wskazówek zegara, a gdy przyprawa powinna być zmielona grubiej należy obracać pokrętłem w przeciwnym kierunku do ruchu wskazówek zegara. Przed przystąpieniem do regulacji konieczne jest sprawdzenie czy pomiędzy żarnami nie zalega przyprawa, mogąca blokować regulację. Uwaga: Nigdy nie miel, jeżeli zbiornik na przyprawy jest pusty, może to doprowadzić do uszkodzenia żaren!
Nie podnoś młynka za górną część zakładaną na wcisk, element może się zsunąć a przyprawy rozsypać. Młynek należy czyścić wilgotną, miękka ściereczką. Nigdy nie należy młynka zanurzać w wodzie. Żarna można oczyścić delikatnie szczoteczką. Nie należy myć w zmywarce. Materiał: drewno jesionowe, stal nierdzewna. Opakowanie: kartonowe pudełko prezentowe.