Moździerz szwedzkiej firmy Skeppshult wykonany został z żeliwa, które odznacza się wyjątkową wytrzymałością i elegancją. Tłuczek pomoże w łatwy i szybki sposób rozetrzeć pieprz oraz zioła. Jest ciężki, co w połączeniu z szeroką podstawą zapewnia jego stabilność podczas użytkowania. Jest to idealne akcesorium do każdej nowoczesnej i stylowej kuchni.
UWAGA: Naczynia szwedzkiego producenta Skeppshult nie są emaliowane, a jedynie impregnowane naturalnym olejem. Gotowanie wody np. na makaron, kompot itp. w naczyniach żeliwnych nie jest wskazane. Olej w łatwy sposób może zostać wymyty podczas gotowania wody w garnkach. W wyniku działania wysokiej temperatury wody, impregnowana powierzchnia ulega wymyciu i olej przedostaje się do gotowanej w naczyniu wody. Wiąże się to z nieprzyjemnym dla oka kolorem, a czasem także nieprzyjemnym zapachem.
Żeliwo, jako materiał uchodzi za jeden z najzdrowszych. Udowodnione jest, że przygotowywanie potraw na żeliwie, wzbogaca potrawy w żelazo. Patelnie żeliwne są również odporne mechanicznie, trudno je zarysować, dzięki odpowiedniemu użytkowaniu patelnia może służyć przez kilkadziesiąt lat.
Pielęgnacja produktów żeliwnych:
- podczas mycia naczynia używaj wyłącznie gorącej wody oraz gąbki/szczotki do mycia naczyń,
- dokładnie wysusz naczynie żeliwne,
- posiłki podawaj bezpośrednio z naczynia, ale nie przechowuj pożywienia w naczyniach żeliwnych,
- produkty żeliwne nie powinny być myte w w zmywarkach do naczyń.
Podczas smażenia oraz po zakończeniu nasmaruj naczynie olejem do gotowania, masłem lub margaryną.