Nóż typu NAKIRI, to tradycyjny japoński nóż marki Kai o dwustronnym ostrzu o długości 16 cm. Nóż z ostrzem tego typu jest idealny podczas krojenia warzyw, sałaty oraz siekania. Krojenie z jego pomocą przebiega szybko, a przygotowanie warzyw do przyrządzenia warzyw na Stir-fry zajmie tylko chwilę. Nóż pochodzi z serii Wasabi Black, która wyróżnia się tradycyjnymi jednostronnie ostrzonymi kształtami ostrzy, a także nożami z ostrzami na styl europejski - dwustronnie ostrzonymi. Ostrza jednostronne są doskonałe podczas przygotowania dań w stylu japońskim, np. sushi, do którego potrzebne są bardzo precyzyjne cięcia. Natomiast ostrza dwustronne oferują łatwość obsługi i wszechstronność. Seria Wasabi łączy je w doskonałą ostrą całość. Wszystkie ostrza są wykonane z japońskiej polerowanej stali, wzbogacanej w węgiel i osiągają twardość 58 HRC. Rączka to specjalnie opracowane połączenie polipropylenu z proszkiem bambusowym, co zapewnia dużą higienę i sprawia, że uchwyt noża ma właściwości antybakteryjne. Konstrukcja uchwytu przeciwdziała gromadzeniu się zanieczyszczeń w miejscu łączenia z ostrzem.
Polerowane ostrze w zestawieniu z czarnym uchwytem w tradycyjnym japońskim stylu, nadaje nożom z serii Wasabi Black atrakcyjnego wyglądu, poza walorami praktycznymi noże będą ozdobą każdej kuchni.