Nóż Nakiri MIYABI z serii 5000FCD sprawia, że nawet proste zadania kuchenne, takie jak obieranie i krojenie owoców i warzyw są doświadczeniem optycznym. Ostrze o długości 17 cm, którego rdzeń został wykonany z twardej stali FC61, pokryte jest 48 warstwami stali nierdzewnej. Dzięki temu ostrze ma unikalny wzór damasceński. W ramach procesu produkcyjnego ostrze FRIODUR® zostało również udoskonalone w specjalnym procesie hartowania lodem. Dzięki temu jest wyjątkowo odporne na korozję i trwałe.
Jednocześnie ostrze jest wyjątkowo cienkie - dlatego idealnie nadaje się na przykład do cięcia drobnych plasterków ogórka lub pomidorów. Ten japoński nóż do warzyw łączy niesamowitą ostrość z estetycznym wzornictwem i dalekowschodnią elegancją. Nóż, który szczególnie zachwyci kolekcjonerów, ponieważ wzór damasceński ostrza jest wyjątkowy - nie ma dwóch takich samych noży.
CECHY SZCZEGÓLNE
Rewolucyjny stalowy rdzeń FC61 charakteryzuje się drobnym rozprowadzeniem węglików i jest chroniony przez 48 warstw odpornej stali
Precyzyjne rozprowadzenie węglika tworzy ostre jak brzytwa i trwałe ostrze o twardości Rockwella 61
Podwójnie hartowane lodem ostrze FRIODUR® zapewnia niezwykłą trwałość
Ostrze jest ręcznie szlifowane historyczną metodą Honbazuke do wyjątkowo ostrego kąta 9.5 - 12 stopni
Autentyczny, cienki japoński profil ostrza
Rękojeść wykonana z czarnego drewna Pakka i stylowo wytłoczona mozaikową szpilką.
Ergonomiczny japoński uchwyt w kształcie litery D.
Ręcznie wykonane w Seki, Japonia
WYMIARY
Produkt dostępny w rozmiarze 17 cm.