Nóż Nakiri kuty 17 cm.
Tradycyjny japoński nóż kuchenny o kształcie przypominającym tasak, choć jego przeznaczenie jest zupełnie inne. Służy głównie do krojenia, szatkowania i siekania warzyw i owoców. Wbrew pozorom doskonale sprawdza się także przy krojeniu mięsa bez kości, wszystkich rodzajów kapust oraz ziół. Występuje w kilku wersjach, m.in. z jednostronnym szlifem (wówczas nazywa się go Nakiri) lub obustronnym kuto - wówczas wykonuje się go w taki sposób, aby część tnąca była lekko wybrzuszona (Sansaku). Bez względu na tę różnicę noże Nakiri potrafią kroić niesamowicie cienkie plastry, a w każdym przypadku ich zakończenie, jak gdyby w połowie ostrza, ułatwia zdecydowane cięcie do samej końcówki. Bez względu na rodzaj japońskiego noża, każdy z nich ma najczęściej mistrzowskie przeznaczenie i tak również jest z Tasakiem Sansaku. Specjalizują się nim wyrafinowani mistrzowie kuchni i prawdziwi miłośnicy przyrządzania sushi.
Cechy produktu:
- stalowy, młotkowany trzpień
- wykonany z 3 warstw stali japońskiej
- rdzeń - stal VG10, HRC 60°
- rękojeść z tworzywa wzmocnionego stalą
Nóż Nakiri kuty 17 cm cechuje się niesamowitą ostrością i precyzją cięcia, pozwalając na tworzenie cienkich plasterków i idealnie równych kawałków. Jego płaskie ostrze ułatwia również przenoszenie posiekanych składników prosto na patelnię czy do garnka. Nóż Nakiri kuty 17 cm.