Szlachetny nóż SANTOKU z serii MIYABI 5000MCD jest odzwierciedleniem najlepszego japońskiego rzemiosła i opiera się na tradycyjnej estetyce Dalekiego Wschodu. Drobna, damasceńska struktura nawiązuje do słynnych mieczy rodem z japońskich opowieści, co ze względu na ostrość tych niezwykłych noży jest doskonałym porównaniem. 100 warstw stali otoczonych wokół rdzenia wykonanego ze specjalnej stali MicroCarbide MC63 oraz zastosowanie na ostrzu metody CRYODUR polegającej na hartowaniu w temperaturze -196°C czyni te ponadprzeciętne narzędzia trwałymi i odpornymi na korozję.
Nóż SANTOKU to estetyczny majstersztyk, do którego produkcji zastosowano idealnie współgrającą symbiozę najnowocześniejszych narzędzi i tradycyjnych metod. Poprzez użycie klasycznego, japońskiego szlifu Honbazuke, polegającym na ręcznym szlifowaniu na naturalnych kamieniach, uzyskano szczególną, niespotykaną wręcz ostrość.
Od samego ostrza aż po uchwyt nóż SANTOKU jest unikatowy: naturalna struktura rękojeści uzyskana poprzez zastosowanie drewna brzozy Masur nadaje narzędziu wyjątkowy wygląd. Szlifowane drewno uformowane w typowy dla japońskich noży kształt litery D gwarantuje precyzję i krojenie bez cienia zmęczenia. Całość dopełniają stylowe detale takie jak filigranowe, mozaikowe logo linii. Prosty wygląd noża dodatkowo podkreśla jego funkcjonalność: dzięki nożowi SANTOKU marki Miyabi nawet praca nad rybami, mięsami czy cięższymi warzywami stanie się lekka i przyjemna.
CECHY SZCZEGÓLNE
Rdzeń ostrza ze stali MicroCarbide MC63 osadzony w 100 warstwach stali – dla niespotykanej twardości ok. 63 HRC i doskonałych właściwości tnących
Hartowane lodem ostrze CRYODUR – wyjątkowo ostre, elastyczne i odporne na korozję
Oryginalny japoński profil ostrza
Klinga dwustronnie ostrzona szlifem Honbazuke gwarantująca wybitną ostrość
Uchwyt z drzewa brzozy Masur w kształcie litery D dla optymalnej równowagi, kontroli i pracy pozbawionej wysiłku