Nóż Santoku o długości ostrza 13 cm to produkt japońskiej marki KASUMI, cenionej na całym świecie za doskonałą jakość swoich wyrobów. Ten mniejszy nóż Santoku doskonale nadaje się do krojenia warzyw, jednak jego wszechstronność pozwala na łatwe szatkowanie ziół, krojenie oraz siekanie mięsa bez kości.
Wyjątkowa technika wytwarzania.
Nóż został wykuty przy użyciu tradycyjnych technik produkcji japońskich mieczy ("katana"). Stal wysokowęglowa V-Golden-10 (VG10) tworzy twardy rdzeń ostrza, który został obustronnie pokryty stalą niskowęglową, co nadaje nożowi wyjątkową twardość na poziomie 58-59 HRC (w skali Rockwella). Dzięki młotkowanej powierzchni nadającej efekt "Tsuchime", krojone produkty nie przywierają do ostrza.
Wytrzymały i ergonomiczny.
Twarda i elastyczna zarazem stal, z której wykonano nóż, gwarantuje niezwykłą wytrzymałość krawędzi tnącej oraz łatwość w ostrzeniu. Rękojeść noża została wykonana z wytrzymałego tworzywa sztucznego "canvas-micarta", które składa się z kilku warstw płótna nasączonych żywicą. Jest to materiał odporny na zbielenia, przebarwienia oraz działanie wody. Rękojeść została wzmocniona stalowymi nitami, a stal, z której wykonano nóż, sięga aż do nasady uchwytu, co zapewnia doskonałą stabilność noża w dłoni.
Idealne wyważenie.
Dzięki tradycyjnej metodzie ręcznego kucia (Seki) KASUMI Hummerd są idealnie wyważonymi nożami. KASUMI to japońska marka noży kuchennych, produkowanych przez firmę Sumikama Cutlery, mającą swoją siedzibę w mieście Seki, które jest historycznym centrum produkcji noży i mieczy w Japonii.
Wyróżniają się innowacyjnością oraz wysoką jakością.
Noże marki KASUMI charakteryzują się doskonałą ostrością, precyzją cięcia oraz estetycznym designem. W produkcji wykorzystywane są tradycyjne japońskie techniki wytwarzania noży, takie jak kucie "Tsuchime" oraz hartowanie, w połączeniu z nowoczesnymi technologiami.
Noże młotkowane KASUMI cechują się również ergonomicznymi rękojeściami, które zapewniają wygodny i pewny chwyt podczas pracy w kuchni. Wysoka jakość stali używanej do produkcji noży marki KASUMI gwarantuje ich długowieczność oraz łatwość w utrzymaniu ostrości.