Klasyczny, praktyczny nóż uniwersalny japońskiej marki KAI, z dwustronnym ostrzem o długości 15 cm, to idealne rozwiązanie do każdej kuchni. Jest niezwykle poręczny oraz łatwiejszy w użytkowaniu od typowych noży szefów kuchni, dzięki swojej budowie. Wąskie zakończenie ostrza sprawia, że precyzyjne krojenia w trudno dostępnych miejscach nie będzie żadnym problemem. Noże z serii SHUN to ostrza wykonane ze specjalnej stali damasceńskiej składającej się z 32 warstw. Rdzeń noża jest wykonany ze stali VG-10. Stal użyta do produkcji ostrzy to specjalny stop zawierający 1,0 % węgla oraz 1,5% kobaltu. Odporna na korozję i trwała stal - 61± 1 HRC, daje klindze ostrość, która nie ma sobie równych. Ręcznie ostrzone ostrza, idealne wyważenie sprawiają, że noże z serii SHUN to niezastąpiony pomocnik dla najbardziej wymagających kucharzy. Rękojęści noży zostały wykonane z powlekanego drewna Pakka, o przekroju litery "D", stalowe zakończenie uchwytu ma na celu zachowanie lepszej równowagi.
Każdy nóż SHUN ma indywidualny i niepowtarzalny charakter, poprzez ułożenie poszczególnych warstw stali, niczym słoje w przekroju drzewa. Dzięki temu, pojedynczy nóż to odrobina sztuki, kunsztu i rzemiosła, która łączy technologię z nowoczesnym designem.