Ochraniacz na ostrze 13cm Kyocera czarny
Dodaj do koszykaTen produkt zakupiło: 55 osób Dostępność: w magazynie 1 szt.18.90 zł10.40 zł- (1 opinia) 5
Ochraniacz na ostrze 7,5cm Kyocera czarny
Dodaj do koszykaTen produkt zakupiło: 12 osób Dostępność: w magazynie18.90 zł14.90 zł KYO - Osłonka na ostrze noża max. 15 cm
Dodaj do koszykaTen produkt zakupiło: 18 osób Dostępność: w magazynie22.90 zł17.90 złKYO - Osłonka na ostrze noża max. 18 cm
Dodaj do koszykaTen produkt zakupiło: 12 osób Dostępność: w magazynie24.90 zł18.90 złKYO - Diamentowa elektryczna ostrzałka do noży
Dodaj do koszykaTen produkt zakupiły: 84 osoby Dostępność: w magazynie466 zł349 zł
Ostrzałki do noży
Ostre noże kuchenne to podstawowe wyposażenie każdego kucharza. Bez względu na to, czy zajmujesz się gotowaniem profesjonalnie, czy tylko amatorsko bez dobrze naostrzonych noży nie przygotujesz dobrego dania. Nawet podczas podstawowych czynności, takich jak krojenie chleba czy też pomidora przydaje się dobrze naostrzony nóż. Pozwala on dzielić warzywa, owoce a nawet mięso na równe części, co sprawia, że potrawy lepiej prezentują się na stole i wyglądają bardziej apetycznie. Jednak wbrew temu, co mówią sprzedawcy lub jak opisują producenci swoje noże – każdy nóż po pewnym czasie się tępi. Na szczęście nie oznacza to, że trzeba je wymieniać na nowe. Wystarczy w odpowiedni sposób naostrzyć noże, dzięki czemu szybko odzyskają swoje właściwości. Nie ma lepszej metody na utrzymanie noży w dobrej kondycji, jak używanie specjalnej ostrzałki. To praktyczne i niezbędne narzędzie w każdej kuchni. Warto już podczas zakupu nowych noży zadbać o nową ostrzałkę.
Jaką wybrać ostrzałkę do noży?
Podczas wyboru nowej ostrzałki należy przede wszystkim zastanowić się nad jej przeznaczeniem. Nie każda ostrzałka będzie odpowiednia do każdego rodzaju noża. Przykładowo, do noży stalowych będzie pasować większość ostrzałek, natomiast problem może pojawić się przy nożach ceramicznych lub tytanowych, które wymagają już użycia profesjonalnych ostrzałek do noży. Warto też zastanowić się nad przeznaczeniem noża – nie wszystkie ostrzałki są na tyle uniwersalne, aby radziły sobie zarówno z gładkimi, jak i ząbkowanymi nożami. Drugim, ważnym aspektem jest materiał wykonania ostrzałki. Jeśli chcemy, aby urządzenie służyło nam przez długie lata powinniśmy zwrócić uwagę na jakość wykonania ostrzałki oraz użytego do produkcji materiału. Często tańsze odpowiedniki kuszą niską ceną, jednak szybko się zużywają i stają się bezużyteczne. Przede wszystkim polecamy ostrzałki wykonane z kamienia naturalnego lub ceramiki – wyróżniają się one wysoką jakością oraz trwałością. Warto też zwrócić uwagę na funkcjonalność i praktyczne dodatki. Ciekawą propozycją jest deska do krojenia z ostrzałką Joseph Joseph. Niewielka ostrzałka, która została wbudowana w uchwyt deski pozwala naostrzyć większość standardowych noży – to bardzo wygodne rozwiązanie, gdyż można mieć ostrzałkę zawsze pod ręką, a w dodatku można zaoszczędzić sporo miejsca w szafce. Są mniejsze i większe ostrzałki, bardziej płaskie i wypukłe – w przypadku mniejszych kuchni dobrze też ocenić, czy znajdzie się dla niej wygodne miejsce. Ostatnią rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę to sposób użycia. Niektóre bardziej zaawansowane modele wymagają więcej czasu i precyzji i w takim wypadku dobrze mieć już wprawę w używaniu ostrzałki. Być może na co dzień lepiej zainwestować w ostrzałkę, która będzie prostsza w użyciu i nie będzie tak wymagająca.
Ręczna, czy elektryczna ostrzałka do noży?
Podstawowym podziałem ostrzałek jest podział ze względu na typ ostrzałki. Można wyróżnić ostrzałki ręczne oraz ostrzałki elektryczne. Ostrzałki ręczne są z reguły tańsze i wygodniejsze w użyciu. Ich ogromnym plusem jest fakt, że można w pełni kontrolować kąt ostrzenia noży. Przy dobrej technice to gwarancja sukcesu. Jednak przy słabszych umiejętnościach proces ostrzenia noża wydłuża się i może okazać się męczący. Manualne ostrzałki nie nadają się do ostrzenia noży ząbkowanych, takich jak np. do chleba lub pomidora. Elektryczna ostrzałka do noży jest z reguły droższa, ale komfort użytkowania, jaki oferuje, jest znacznie większy. To szybki i wygodny sposób na naostrzenie każdego rodzaju noża – wystarczy włożyć nóż w specjalne gniazdo, włączyć ostrzałkę i kilka razy delikatnie przyciągnąć w swoim kierunku. Elektryczne ostrzałki radzą sobie z każdym rodzajem noża – zarówno tradycyjnym, gładkim, jak i tym ząbkowanym. To dobre rozwiązanie dla osób, którym zależy na oszczędności czasu. Ich jedynym minusem jest fakt, że nie zapewniają tak dobrej kontroli kąta ostrzenia, jak te manualne.
Rodzaje ostrzałek do noży
Na rynku występuje wiele odmian ostrzałek – różnią się od siebie materiałem wykonania, sposobem działania, a także przeznaczeniem. Jaką więc wybrać ostrzałkę do noży i która będzie najlepsza? Wybór nie należy do najprostszych, jednak nie warto sugerować się samym wyglądem lub tylko ceną. Najlepszym rozwiązaniem będzie zapoznanie się z każdym z dostępnych wariantów i wybranie modelu, który najbardziej spełni nasze oczekiwania.
Podział:
- Osełki do noży – tradycyjne kamienie do ostrzenia noży, wykonane zazwyczaj z naturalnych kamieni lub ziaren ściernych, naturalnych lub syntetycznych. Najczęściej wykonywane w kształcie prostokąta, ale występują również okrągłe, półokrągłe lub o nieregularnym kształcie. To bardzo uniwersalne narzędzie, które służy nie tylko do ostrzenia noży, ale i również do polerowania oraz szlifowania ostrza.
- Ostrzałki kamienne przydają się również do ostrzenia innych produktów, takich jak np. nożyczki, siekiery lub kosy. Kamienie wodne do ostrzenia – wykonane również z wysokiej jakości kamienia, najczęściej naturalnego z dodatkiem wkładu ceramicznego lub nasypu diamentowego. Dedykowane do ostrzenia japońskich noży - niezwykle skuteczne, o niesamowitej precyzji i dokładności. Używane głównie przez profesjonalistów, ale sięga po nie również coraz więcej amatorów.
- Krążkowe ostrzałki do noży – najbardziej standardowe, manualne ostrzałki do noży. Ze względu na swój uniwersalny charakter szczególnie polecane do użytku domowego. Pozwalają naostrzyć każdy rodzaj noża, nie wymagane są żadne umiejętności ani wiedza z zakresu ostrzenia. Ostrzałka sama automatycznie dobiera odpowiedni kąt, pod którym ostrzy nóż. Należy jednak zwrócić uwagę na rodzaj krążków – tańsze odpowiedniki mogą negatywnie wpływać na jakość noży i zamiast ostrzyć, mogą je tępić.
- Ostrzałki prętowe – występują w postaci długiego pręta z rękojeścią. Zazwyczaj wykonane ze stali nierdzewnej lub ceramiki i pokryte diamentami. Praca z nią jest szybka, ale wymagająca wprawy - chwila nieuwagi i łatwo się skaleczyć. Ostrzałki diamentowe – to specyficzny rodzaj ostrzałek, występujący pod postacią kamieni, ostrzałek prętowych oraz krążkowych.
- Ostrzałki diamentowe, ze względu na twardą nawierzchnię, przeznaczone są do ostrzenia bardzo twardych noży, np. ceramicznych lub tytanowych. Poradzą sobie nawet z najbardziej zniszczonym ostrzem. Często określane jako ostrzałki do noży ceramicznych.
Polecane ostrzałki
Asortyment ostrzałek do noży w superwnetrze.pl jest tak zróżnicowany i szeroki, aby każdy mógł znaleźć dla siebie odpowiednie rozwiązanie. To zarówno ręczne, jak i elektryczne ostrzałki do noży, ale i również modele w różnym przedziale finansowym. Poszczególne rodzaje ostrzałek pochodzą od różnych producentów, takich jak AnySharp, Lamart, Satake lub Victorinox, cieszących się na rynku ogromnym uznaniem i dobrą renomą wśród kupujących. Tak szeroka oferta sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie – bez względu na oczekiwania lub dostępny budżet.