Chlebak drewniany czy bambusowy? - Co wybrać?
2021/01/18
Pojemnik na pieczywo jest niezbędnym akcesorium kuchennym. To dzięki niemu chleb, bułki czy bagietki przez dłuższy czas zachowują swój smak i kruchość. Chlebaki zaprojektowane są w taki sposób, aby wewnątrz odpowiednia była cyrkulacja powietrza, to dzięki niej w pojemniku nie tworzy się wilgoć. Szeroka oferta pojemników na pieczywo wydaje się nie mieć granic. Ogromny wybór sprawia, że z pewnością znajdzie się chlebak, który spełni wszystkie oczekiwania, ale trzeba poświęcić na to trochę czasu. Przyjrzeć się należy przede wszystkim materiałom z jakich zostały wykonane. Wybierać można z pojemników wykonanych z drewna, bambusa, stali nierdzewnej czy tworzywa sztucznego. Bardzo popularne są chlebaki bambusowe i drewniane. Oba rodzaje mają swoje wady i zalety jak zatem wybrać ten najlepszy? Chlebak drewniany czy bambusowy? Chlebak drewniany mały czy chlebak drewniany duzy? Który spełni się w Twojej kuchni?
Chlebak drewniany czy bambusowy? - jakie są ich cechy?
Chlebak drewniany to klasyka gatunku, miały go nasze babcie i mamy. Pojemniki z drewna idealnie komponują się z wnętrzami, które zaprojektowane są w stylu retro lub rustykalnym. Przedmioty z naturalnych surowców - to cecha charakterystyczna takich wnętrz. Chlebaki mogą posiadać, różne kształty, formy, rozmiary. Bez problemu znajdzie chlebak drewniany mały, który postawić można na niewielkim blacie czy kuchennej komodzie. Sprawdzi się także jeśli w domu mieszka mało osób, nie będzie wówczas niepotrzebnie zajmował zbyt dużo miejsca. Chlebak drewniany duży, to doskonałe rozwiązanie dla licznej rodziny, pomieści pieczywo różnego rodzaju w większej ilości. Plusem chlebaków drewnianych jest ich stosunkowo niska cena, więc znajdzie się taki, który odpowiedni będzie na każdą kieszeń. Jednak zapamiętać trzeba, że drewno jest materiałem, które absorbuje wilgoć, więc trzeba ostrożnie czyścić taki chlebak, nie należy używać również detergentów.
Chlebak drewniany czy bambusowy? - który będzie lepszy?
Pojemniki na pieczywo wykonane z bambusa są niezwykle lekkie i trwałe. Materiał ten nie pochłania wilgoci, dlatego pieczywo na dłużej zachowa świeżość. Nie ma obaw także, że we wnętrzu pojawi się niechciana pleśń. Twarde drewno bambusowe sprawia, że produkt posiada wysoką odporność na uszkodzenia, zarysowania czy odkształcenia. Jest również łatwy w utrzymaniu czystości, wystarczy lekko przetrzeć go wilgotną szmatką. Bambusowe chlebaki pięknie uzupełnią wnętrza boho, vintage czy rustykalne. Wystarczy spojrzeć na wyjątkowy chlebak drewniany mały, w tradycyjnej formie marki Zassenhaus. Niewielki pojemnik na bułki, chleb i bagietki idealnie uzupełni klimat sielskiego wnętrza. Nowoczesny model chlebaka marki WMF z kolekcji Gourmet, to pojemnik wyposażony w dodatkowe, funkcjonalne elementy. Jego pokrywa jest w pełni zdejmowana, tym samym posłużyć może jako deska do krojenia. Dzięki wyżłobieniom, które znajdują się na desce pokruszone pieczywo trafia na tackę. Połączenie dwóch materiałów - drewna i stali powoduje, że prostokątny pojemnik na pieczywo doskonale odnajdzie się w nowoczesnych i modernistycznych aranżacjach kuchennych.