Patelnie żeliwne - na jaką się zdecydować?
2021/02/17
Dobrze wyposażona kuchnia jest podstawą by komfortowo i sprawnie przygotowywać posiłki. Wśród najważniejszych akcesoriów kuchennych są patelnie, dzięki którym wykonać można większość zadań kuchennych. Na rynku dostępna jest szeroka gama patelni, więc wybór konkretnej może zabrać sporo czasu. Najważniejsze jest, aby wybrane naczynie do smażenia czy duszenia potraw wykonane było z materiałów, które idealnie sprawdzają się w kuchni. Znanym od wieków surowcem jest żeliwo. Naczynia z niego wykonane są niezwykle trwałe i służą przez długie lata. Żeliwna powierzchnia doskonale przewodzi i rozprowadza ciepło oraz sprawia, że długo utrzymuje się odpowiednia temperatura potrawy. Wyróżniającym się producentem naczyń żeliwnych jest z pewnością Skeppshult - szwedzka marka już od ponad 100 lat działa na rynku i uzupełnia kuchnie na całym świecie w produkty najwyższej jakości. Patelnie marki Skeppshult są wytwarzane tylko z naturalnych składników, więc nie ma mowy o tym, by w kontakcie z wysoką temperaturą wytwarzały szkodliwe substancje.
Wyjątkowe serie żeliwnych naczyń Skeppshult
Warto zaznaczyć również, że wszystkie żeliwne patelnie marki nie posiadają powlekanej powierzchni - są jedynie impregnowane olejem rzepakowym, który zapobiega przywieraniu potrawy. Dzięki takiemu rozwiązaniu naczynie podczas użytkowania uwalnia pierwiastek żelaza, który w niewielkich ilościach przenika do przygotowywanych potraw. Zwrócić uwagę należy na patelnie żeliwne z kolekcji Chef's Selections, ich uchwyt wykonany został ze stali nierdzewnej, co sprawia, że prezentują się one bardzo stylowo, a dodatkowy otwór w rączce powoduje, że z powodzeniem można zawiesić je na haczyku, oszczędzając tym samym miejsca w szafkach. Dostosowane są także do używania ich na płytach indukcyjnych. Patelnie z kolekcji Walnut wyposażone zostały w rączkę z orzecha włoskiego, jest ergonomiczna, więc dobrze leży w dłoni. Naczynie z tej serii jest o średnicy 28 cm i posiada wysokie brzegi, co sprawia, że z powodzeniem można wykorzystywać ją do przyrządzania potraw składających się z dużej ilości składników. Obie linie posiadają dodatkowy uchwyt, który ułatwia przenoszenie gorących dań, więc można serwować je na stole bezpośrednio z naczynia. Nadają się do każdego typu kuchenki.
Jak dbać o patelnię żeliwną?
Z racji tej, że do produkcji patelni używane są jedynie naturalne surowce, trzeba o takie naczynie odpowiednio zadbać. Z każdym kolejnym użytkowaniem patelnie żeliwne nabierają więcej odporności, a zdecydowanie pomaga w tym odpowiednie ich użytkowanie. Główną zasadą jest to, że patelni wykonanych z żeliwa nie powinno się myć w zmywarce. Używanie do jej czyszczenia detergentów także jest niewskazane, ponieważ niszczą one naturalną warstwę, która po styczności z płynem ulega wytarciu, a to z kolei powoduje, że do patelni będą przywierać składniki. W zupełności do jej czyszczenia wystarczy gąbka z ciepłą wodą. Należy także dokładnie osuszyć patelnię po umyciu. Jak widać, niewiele zaangażowania może być zupełnie wystarczające, aby utrzymać stan patelni na wysokim poziomie.