Tojiro shirogami kurouchi nóż soba 27 cm

Opis produktu

Tojiro Shirogami Kurouchi Nóż Soba 27cm Soba-kiri charakteryzuje – bardzo szerokie ostrze, bez typowego czubka, o prostokątnym kształcie i prostej krawędzi tnącej. Jednak jego kształt i krawędź tnąca z nietypowo obniżoną brodą, są podyktowane wyjątkowej specjalizacji – jest to nóż, wykorzystywany do przygotowywania klusek soba oraz udon. Taki kształt, z rękojeścią bliżej środka krawędzi, pozwala na lepszą dystrybucję siły, wymaganej przy krojeniu płaskiego, złożonego w kilka warstw, placka w cienkie nitki wykorzystywane w tradycyjnej kuchni japońskiej. W przypadku soba-kiri, niezwykle istotne jest umiejętne ostrzenie. Żeby sprawdził się w swoim zadaniu, krawędź tnąca musi być idealnie prosta na całej długości – w przypadku niedoskonałości makaron udon nie będzie odpowiednio oddzielony. Dane techniczne: Ostrze - stal rdzewna, rdzeń - Shirogami #2Rękojeść - stalowa opleciona sznurkiemTwardość - 60 HRC +/- 1Długość całkowita - 27,0 cmDługość ostrza - 27,0 cmSzerokość klingi - 13,0 cmGrubość klingi - 8,0 mmSposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęcznyWaga - ok. 860 g

Parametry produktu

Producent
Kod produktu
HK-F-740
Kod EAN
4960375027407
Gwarancja
24 miesiące

Zobacz również

  • Produkty Tojiro
  • Inne HI25

Opinie o produkcie

Dodaj swoją opinię

 

Określ swój stopień zadowolenia z produktu klikając na gwiazdki.