- (4 opinie) 5
Patelnia wok kantoński stalowy chiński głęboki 35 cm
Dodaj do koszykaTen produkt zakupiło: 107 osób Dostępność: w magazynie 10 szt.134.90 zł102.90 zł Patelnia wok granitowy NATURE do smażenia duszenia 28 cm gaz indukcja
Dodaj do koszykaTen produkt zakupiło: 14 osób Dostępność: w magazynie 1 szt.134.90 zł102.90 złPatelnia wok kantoński stalowy chiński głęboki 28 cm
Dodaj do koszykaTen produkt zakupiło: 80 osób Dostępność: w magazynie 4 szt.94.90 zł74.90 złPatelnia wok kantoński stalowy chiński głęboki 32 cm
Dodaj do koszykaTen produkt zakupiło: 87 osób Dostępność: w magazynie 1 szt.121.90 zł92.90 zł- (1 opinia) 5
Patelnia granitowa, wok, 32 cm, z pokrywką, GRANDE
Dodaj do koszykaTen produkt zakupiło: 16 osób Dostępność: w magazynie213 zł191.90 zł - (1 opinia) 5
Wok 24cm Kela Mini 5 elementów
Dodaj do koszykaTen produkt zakupiło: 12 osób Dostępność: w magazynie491 zł368 zł Wok z powłoką nieprzywierającą, aluminium/drewno bukowe, śred. 30 cm, 5,0 l
Dodaj do koszyka Dostępność: w magazynie550 zł412 złwok ze szklaną pokrywą, żeliwo emaliowane, śred.36 cm, 4 l, wys. 10 cm, czarny
Dodaj do koszykaTen produkt zakupiła: 1 osoba Dostępność: w magazynie795 zł597 złPatelnia, wok kantoński stalowy, chiński, głęboki, 30 cm
Dodaj do koszykaTen produkt zakupiło: 20 osób Dostępność: w magazynie101.90 zł79.90 złWok granitowy indukcyjny z 2 uchwytami i pokrywką Ballarini Ferrara 36 cm
Dodaj do koszyka Dostępność: w magazynie494 zł478 złWok granitowy indukcyjny Ballarini Ferrara 28 cm
Dodaj do koszykaTen produkt zakupiła: 1 osoba Dostępność: w magazynie224 zł217 złLT1191 PATELNIA WOK 28CM FLINT LAMART Lamart LT1191
Dodaj do koszykaTen produkt zakupiła: 1 osoba Dostępność: w magazynie119.90 zł95.90 złPatelnia 20x4,2cm Rock Lamart czarna
Dodaj do koszykaTen produkt zakupiły: 4 osoby Dostępność: w magazynie76.90 zł55.90 złwok ze szklaną pokrywą, żeliwo emaliowane, śred.36 cm, 4 l, wys. 10 cm, stalowa rączka
Dodaj do koszyka Dostępność: w magazynie795 zł597 zł
Wok jako doskonałe naczynie do przygotowania orientalnych dań
Na wyposażeniu kuchni każdego miłośnika dań azjatyckich powinna znaleźć się idealna patelnia typu wok. Dzięki niej z łatwością przygotować można ulubioną chińszczyznę lub inną równie aromatyczną potrawę z kuchni orientalnej. Patelnie wok wykorzystuje się do przygotowania dań metodą stir-fry, czyli energiczne mieszanie i smażenie potraw na wysokim ogniu. Oczywiście z powodzeniem można wykorzystywać ją również do smażenia na głębokim oleju, duszenia czy gotowania składników w wodzie. Czym wyróżniają się woki? Jego klasyczna odmiana to całkowicie zaokrąglone tworzywo, dzięki któremu temperatura doskonale rozchodzi się po całym naczyniu. Najczęściej występuje w kształcie stożka z lekko płaskim dnem, dzięki któremu można używać go również na kuchenkach ceramicznych lub indukcyjnych. Wyposażony jest zazwyczaj w uchwyty po obu stronach bądź w długą rączkę. Posiada wysokie brzegi, dzięki którym podczas intensywnego mieszania składniki nie wypadają poza naczynie.
Jaki wok najlepiej sprawdzi się w kuchni?
Szeroki wybór woków w asortymencie SuperWnetrze pozwoli wybrać odpowiednie naczynie, z którego będzie można korzystać z powodzeniem przez długie lata. Uznani producenci akcesoriów kuchennych tacy jak: Fissler, de Buyer, Fl1 czy Revol są gwarancją trwałego i solidnego wykonania. Patelnie różnią się przede wszystkim materiałem, z którego zostały wykonane. Wok żeliwny doskonale akumuluje temperaturę, jest bardzo odporny na zarysowania lub odkształcenia. Wok stalowy doskonale przewodzi ciepło, dzięki czemu potrawa podgrzewa się równomiernie unikając tym samym przypalenia składników. Dobrym wyborem są również patelnie wok, które posiadają w zestawie pokrywkę, dzięki której można przygotować więcej smacznych dań, doskonale sprawdzi się do duszenia potraw. W ofercie SuperWnetrze znajdują się również woki w wieloelementowych zestawach, na przykład z dodatkowymi szczypcami, rusztem czy drewnianymi pałeczkami.
Jak dbać o patelnie typu wok?
Należy pamiętać, że nie tylko woki, ale również innego rodzaju patelnie należy impregnować, z pewnością przedłuży to ich żywotność, przede wszystkim jeśli chodzi o żeliwne woki. Przed pierwszym użyciem żeliwny wok należy umyć gorącą wodą z płynem i zakonserwować. Warto pamiętać, że płyn do naczyń można zastosować tylko za pierwszym razem, następne mycia powinno wykonywać się samą gąbką z wodą. Patelnie wok należy po umyciu i wysuszeniu papierowym ręcznikiem (nie powinno się zostawiać patelni zalanej wodą na dłużej) rozgrzać na dużym ogniu i poczekać chwilę aż woda całkiem wyparuje, następnie jak tylko lekko przestygnie nanieść na powłokę cieniutką warstwę oleju jadalnego i podgrzać patelnię ponownie. Podczas tych czynności warto zostawić otwarte okno w kuchni i włączyć okap, ponieważ impregnowany wok będzie wydzielał sporo dymu. Cały proces najlepiej jest powtórzyć dwa, trzy razy. Z czasem powierzchnia woka będzie coraz lepiej zabezpieczona dzięki kolejnym warstwom oleju, co będzie miało bardzo dobry wpływ na nieprzywieralność powłoki.