Zaparzacz do kawy French Press w niezwykle eleganckim wydaniu.
Zaparzenie w nim kawy bez fusów potrwa tylko chwilę. Na dno wsyp najlepiej świeżo mieloną czarną kawę, zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą, zostawiając ok. 2,5 cm wolnego miejsca, poczekaj chwilę, aż kawa się zaparzy. Następnie nałóż pokrywę i powoli dociśnij tłok, spychając fusy na dno zaparzacza.
Korpus i pokrywa dzbanka wykonany jest ze stali nierdzewnej 18/10 wykończonej na wysoki połysk, jego wygląd z pewnością zrobi wrażenie i będzie niekwestionowaną ozdobą Twojego stołu. Zaparzacz posiada podwójne ścianki, dzięki czemu zaparzona kawa jest aż 3 razy dłużej gorąca niż w zwykłych szklanych dzbankach (najpierw zalecamy ogrzanie wnętrza poprzez nalanie do niego gorącej wody). Ponadto taka konstrukcja sprawia, że zewnętrzne ścianki pozostają chłodne.
Przepis na pyszną i aromatyczną kawę zaparzoną przy użyciu tego zaparzacza:
- Na dno dzbanka wsyp 7 gram (na jedną porcję) najlepiej świeżo zmielonej kawy o Twoim ulubionym aromacie. Dla dzbanka o pojemności 750 ml rekomendowana ilość kawy to 42 gramy.
- Zalej kawę gorącą wodą w ilości 100 ml na jedną porcję, w tym dzbanku będzie to maksymalnie 600 ml.
- Delikatnie przemieszaj kawę i odczekaj około 4 minuty, aby kawa się zaparzyła i nasyciła napar smakiem.
- Teraz możesz włożyć do dzbanka pokrywę i delikatnie opuszczać tłok, aby fusy kawy zepchnąć na dno.
Smacznego!