Deski kuchenne do krojenia - jakie wybrać?
2021/04/30
Deski kuchenne do krojenia to obowiązkowy element wyposażenia każdej kuchni. Nie można bez ich pomocy przygotować posiłku, a utrzymanie czystości na blacie kuchennym bez dobrej deski do krojenia jest wręcz niemożliwe. To oczywiste, że trzeba mieć ich kilka, by w kuchni wszystko przebiegało sprawnie, wygodnie i bezproblemowo. Tylko, którą deskę wybrać, gdy na zmianę kuszą Cię pełne koloru szklane deski kuchenne do krojenia i nie mniej atrakcyjne dla oka deski kuchenne z tworzywa sztucznego? A może lepsze będą drewniane deski do krojenia? Jak sprawdzają się deski z drewna kauczukowego, a jak radzą sobie ze swoimi zadaniami deski kuchenne z drewna oliwnego? Na wszystkie te pytania znajdziesz odpowiedzi w naszym krótkim kompendium wiedzy. Zapraszamy do lektury!
Czym wyróżniają się najlepsze kuchenne deski do krojenia?
Dobra deska do krojenia to taka deska kuchenna, która wytrzyma spotkanie z każdym nożem i każdym produktem żywnościowym. Trwałość i odporność deski do krojenia zależy głównie od materiału, z którego ją wykonano. Materiał ten powinien ponadto gwarantować pełne bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością i nie wpływać na walory smakowe, zapachowe i zdrowotne krojonej żywności. Deski kuchenne do krojenia powinny być odporne na działanie tłuszczy i kwasów zawartych w sokach owoców i warzyw oraz dobrze tolerować spotkania z wodą, różnymi temperaturami i środkami czyszczącymi. Najlepiej sprawdzają się zatem te kuchenne deski do krojenia, które potrafią oprzeć się wszystkim wspomnianym zagrożeniom, a jednocześnie usprawniają przygotowanie posiłków. Jeśli wybierasz deski do krojenia do swojej kuchni, niezależnie, czy postawisz na deski kuchenne z tworzywa sztucznego, czy szklane lub drewniane deski do krojenia, oceń ich dodatkowe funkcjonalności: wyżłobienia zatrzymujące na desce okruszki czy sok z ciętych składników, antypoślizgowe stopki, uchwyty, szufladki na obierki i resztki itp. Zwróć także uwagę na jakość użytego materiału i standard wykonania – one zdecydują, jak długo deska kuchenna pozostanie przydatna.
Jakie walory mają deski kuchenne z tworzywa sztucznego?
Plastikowe deski kuchenne do krojenia to bardzo praktyczny wybór: są trwałe i odporne na działanie kwasów pochodzących z żywności, nie tracą swoich pięknych kolorów, łatwo je oczyścić ręcznie lub zmywarce. Ponieważ deski kuchenne z tworzywa sztucznego występują w niemal każdym dowolnym kształcie, rozmiarze i kolorze, łatwo też dobrać spośród nich najbardziej odpowiednią do potrzeb i wystroju kuchni. Deski kuchenne z plastiku to także ekonomiczne rozwiązanie. Warto jednak przed ich zakupem sprawdzić, czy tworzywo, z którego wykonana jest deska kuchenna, jest bezpieczne, a także wystarczająco odporne na zarysowania. Najtańsze tworzywa szybko zniszczą się pod ostrzem noża kuchennego, a w powstałych na ich powierzchni szczelinach zaczną zbierać się drobnoustroje, których nie chcesz mieć na talerzu. Wybieraj więc deski kuchenne z tworzywa sztucznego od sprawdzonych producentów, którzy stosują dobrej jakości testowane materiały. Chcesz mieć porządne i funkcjonalne plastikowe deski do krojenia? Rzuć okiem na zestaw desek do krojenia z podstawką Practic. Wybierając je, zyskujesz dwie praktyczne i trwałe deski do krojenia, które zawsze są pod ręką i czekają na stojaku, zamiast zajmować miejsce blacie. Deski kuchenne do krojenia Practic zadbają też o Twoje bezpieczeństwo i dobrą kondycję blatu – dzięki antypoślizgowym spodom nawet nie drgną podczas krojenia.
Drewniane deski do krojenia – czy warto je wybrać?
Drewniane deski do krojenia triumfują w kuchniach od lat. Nic dziwnego – są wytrzymałe i w pełni bezpieczne w kontakcie z żywnością. Nie deformują smaku ani zapachu jedzenia, a do tego doskonale wyglądają! Długo dobrze służą i pięknie się prezentują zwłaszcza drewniane deski do krojenia pochodzące z kolekcji topowych marek, dbających o dobór wysokiej jakości surowca, jego skuteczną konserwację oraz elegancki design oferowanych produktów. Jak atrakcyjne potrafią to być akcesoria, dobitnie dowodzi drewniana deska do krojenia Wusthof. To solidna i bardzo nowocześnie wyglądająca deska, idealna do kuchni, w której panują nienaganna organizacja i wyrafinowany styl.
Deski kuchenne z drewna oliwnego – skąd bierze się ich popularność?
Drewno oliwne coraz częściej pojawia się w naszych kuchniach, a to za sprawą jego wyjątkowych właściwości. Deski kuchenne z drewna oliwnego są bardzo wytrzymałe i kompletnie niewrażliwe na działanie tłuszczu, kwasów i wody. Trudno też oliwną deskę do krojenia przedwcześnie zniszczyć ostrymi nożami – wytrzyma wiele i nie straci atrakcyjnego wyglądu nawet po bardzo długim czasie. W przypadku desek kuchennych z drewna oliwkowego ich odporność ma wielkie znaczenie, ponieważ są to deski o bardzo unikatowej urodzie. Deska do krojenia z drewna oliwnego Zassenhaus jest tak oryginalnie zdobiona naturalnym rysunkiem słojów i połyskiem zabezpieczającej olejowej powłoki, że aż żal chować ją w zaciszu kuchni. Do idealna deska nie tylko do krojenia, ale także serwowania serów, wędlin i innych smakołyków.
Deski z drewna kauczukowego – nowość warta Twojej uwagi
Kuchenne deski z drewna kauczukowego to kolejny hit ostatnich miesięcy. Kauczuk zachwyca swoją odpornością i trwałością, a do tego należy do surowców najmniej podatnych na zarysowanie. To sprawia, że deski z drewna kauczukowego nie zatrzymują na swej powierzchni resztek pożywienia, a więc są bardzo higieniczne. Kuchenne deski do krojenia z drewna kauczukowego są też neutralne w kontakcie z żywnością i niewrażliwe na działanie kwasów, tłuszczu i wody. Marzy Ci się niezniszczalna i funkcjonalna deska kuchenna? Deska do krojenia pieczywa Zassenhaus to rozwiązanie właśnie dla Ciebie! Charakterystyczne rowki na jej powierzchni zatrzymają każdy okruszek na desce, abyś nie musiała sprzątać blatu po każdym jej użyciu, a trwałość surowca pozwoli Ci uniknąć wydatków na nową deskę przez długi czas.
Szklane deski kuchenne do krojenia
Jeśli chcesz mieć modną i niezwykle dekoracyjną deskę kuchenną, ale zależy Ci również na jej trwałości, doskonałym wyborem będą szklane deski kuchenne do krojenia. Szkło jest higieniczne i obojętne dla smaku i zapachu żywności, a jeśli będzie to dobrej jakości szkło hartowane, również odporne na zniszczenie. Chcesz, by do Twojej kuchni trafiały tylko praktyczne, ale jednocześnie oryginalnie wyglądające akcesoria? Szklana deska do krojenia Kaktus to optymalny wybór dla Ciebie. Jest wytrzymała, nie boi się wody, ciepła i ostrych noży, a do tego jej unikatowy wzór prezentuje się wyśmienicie. Wolisz inną kolorystykę lub inny wzór? Wśród szklanych desek do krojenia aż roi się od tego typu pięknych unikatów