Jak zrobić piernik staropolski?
2024/11/13
Składniki:
-1 kg mąki
-1,8 szklanki cukru
-250 g masła
-500 g miodu
-3 jajka
-3 płaskie łyżeczki sody
-1/2 szklanki mleka
-1/2 łyżeczki soli
-3 opakowania przyprawy korzennej
ew. własna kompozycja, tu zostawiamy dowolność.
Receptura:
Cukier, miód i masło wrzuć do garnka, mieszaj powoli na średnim gazie, doprowadź prawie do wrzenia. Uwaga! masa nie może być zagotowana.
Ściągamy z kuchenki, odstawiamy na bok do ostudzenia. Następnie przełóż do dowolnej miski. Sodę połącz z mlekiem i porządnie rozmieszaj, aby proszek był rozpuszczony.
Masa miodowa:
sodę z pozostała resztą składników wraz z przesianą mąką wymieszaj mikserem na bardzo małych/ najniższych obrotach. Konsystencja ciasta będzie lejąca, ale nie przejmuj się. Ciasto stężeje i będzie gęste.
Ciasto: Przełóż do szklanej miski/ naczynia lub jak masz kamienne naczynie to również tam może leżakować. Następnie owiń czystą ściereczką i odłóż wszystko do chłodnego miejsca na 5 tygodni.
Idealnym miejscem będzie chłodna spiżarka, lodówka
lub inne pomieszczenie bez wilgoci, lecz chłodne.
Pieczenie:
3-4 dni przed wigilią
-180 stopni Celsjusza przez 15min każdy płat
-Dzielimy na 4 równe części
-każdą porcję ciasta wałkujemy
-układamy na papierze pergaminowym do pieczenia każdy płat
Ciasto po wystygnięciu smarujemy dość grubą warstwą ulubionej komfitury.
Tradycyjnie może być o smaku śliwki.