Kawiarka, zaparzacz czy ekspres? Jak zaparzyć kawę?
2020/08/11
Poranna kawa to zawsze idealny pomysł na rozbudzenie się i wkroczenie w kolejny dzień z pełnią energii. Jej aromat i głęboki, wyjątkowy smak rozluźnia nas i pozwala przebrnąć przez pierwsze, z reguły ciężkie godziny zaraz po wstaniu z łóżka. Rodzajów kaw jest bardzo wiele, nie dziwi więc też fakt, że sposobów jej przyrządzania może być tak samo dużo. W jakim urządzeniu można zaparzyć kawę? Jaki sposób parzenia jest najbardziej wygodny i praktyczny? Która kawa będzie smakować lepiej - z ekspresu czy z kawiarki? O tym już za moment!
Jakie są sposoby parzenia kawy?
Najprościej jest oczywiście nasypać zmieloną kawę do kubeczka i zalać gorącą wodą wprost z czajnika! Będzie to oczywiście najszybsza metoda, ale dla chcących większego urozmaicenia (i braku fusów w szklance), są o wiele ciekawsze sposoby na zaparzenie kawy. Mamy co najmniej kilka nietuzinkowych urządzeń, które doskonale radzą sobie z tym tematem, a rezultaty ich pracy objawiają się w postaci przepysznej, aromatycznej kawy. I można śmiało rzec, że kawy przyrządzone w różnych urządzeniach, mogą odmiennie smakować. Co świetnie posłuży nam do przygotowania kawy? Oto najczęściej spotykane i używane kawowe "narzędzia":
1. Frenchpress, czyli zaparzacz tłokowy
2. Kawiarka lub inaczej kafeterka
3. Ekspres: przelewowy lub ciśnieniowy
4. Aeropress
5. Alternatywne urządzenia do parzenia kawy: chemex, hario, dripper
French press
French press to zaparzacz tłokowy, który jest dosyć popularnym akcesorium do parzenia kawy. Nie wymaga od nas dużego zaangażowania, a kawa w nim przygotowana smakuje mocno i intensywnie. W zasadzie niewiele odróżnia ją od typowej "parzonki" jeśli chodzi o smak, ale komfort i wygodę spożywania jej zapewnia oczywiście brak pływających po kubku fusów. Fusy oddzielają się od napoju pod wpływem przesuwanego w dół zaparzacza tłoka, a my otrzymujemy czyściutką i klarowną kawkę. Większość french pressów wykonanych jest ze szklanego naczynia oraz stalowej pokrywy i tłoka. Można również znaleźć zamienniki, które te części mają z tworzywa sztucznego, ale zdecydowanie lepiej postawić na wariant metalowy (bezpieczniejszy w kontakcie z gorącym napojem). Ciekawym egzemplarzem tego rodzaju zaparzacza, są french pressy w całości wykonane ze stali nierdzewnej, które dodatkowo mają właściwości izolacyjne. Dzięki temu, przygotowana kawa na dłużej pozostanie gorąca, a my będziemy mogli na spokojnie się nią delektować. Pod kątem cenowym można uplasować je między niską, a średnią półką cenową. Naprawdę dobry i fajny zaparzacz tłokowy można znaleźć od 80-100zł. Są to jednak na tyle porządne i bezkolizyjne akcesoria, że nic im się nie stanie, ani nie zepsuje, jeśli będziemy ich prawidłowo używać (oczywiście poza stłuczeniem, dlatego bądźmy ostrożni). Można więc go potraktować jako inwestycję na hektolitry pysznej kawy!
Jak zaparzyć kawę w zaparzaczu tłokowym?
Do dzbanuszka wsypujemy ulubioną, mieloną kawę (jej ilość dopasujcie do Waszych kawowych potrzeb). Gotujemy wodę i zalewamy wrzątkiem kawę. Nakładamy pokrywkę z tłokiem i delikatnym, spokojnym ruchem przesuwamy tłok w dół, zamykając niechciane fusy na dnie). Raz, dwa i gotowe! P.S. french pressy mają super wygodny dzióbek, dzięki któremu ani kropelka kawy się nie zmarnuje!
Kawiarka
Kawiarka to nieco oldschool'owe urządzenie, ale wciąż niezwykle popularne. Kawiarka kojarzy się ze spokojnym, powolnym przygotowywaniem kawy, takiej kawy, którą chcemy się jak najdłużej nacieszyć. Sam proces jej tworzenia jest relaksujący, a woń powoli parzącej się kawy otula wszystkie, kuchenne kąciki. Idealne rozwiązanie na weekendy lub po prostu wtedy, kiedy mamy czas na to, żeby poświęcić kawie więcej uwagi (czasowo wcale nie wychodzi ona jakoś bardzo długo). Kawiarki używane są na różnego rodzaju kuchenkach, chociaż najwięcej modeli znajdziemy na klasyczne, gazowe kuchenki. Posiadacze kuchenek indukcyjnych nie muszą się jednak martwić, bo kafeterek na indukcję też jest całkiem sporo. A jeśli nie znajdziecie tej, która by Wam odpowiadała, to super rozwiązaniem problemu jest specjalny adapter na płytę indukcyjną, który pełni rolę nośnika dla zwykłej kawiarki. Bomba! Kafeterki mogą być wykonane z dwóch rodzajów materiałów. Do swojej dyspozycji mamy kawiarki aluminiowe oraz kawiarki stalowe. Kawiarki aluminiowe to zdecydowanie wybór na kuchenki gazowe, ceramiczne i elektryczne. Rzadko zdarza się, że ten rodzaj kafeterki będzie pasować do kuchenki indukcyjnej, dlatego sprawdźcie tę informację przed zakupem. Kawiarki z aluminium wyróżniają się klasyczną, tradycyjną formą, która przenosi w poprzednie dekady. Mają swój urok, nie można im tego odmówić! Kawiarki stalowe są bardziej neutralne i często można znaleźć modele pasujące na indukcję. Cechuje je bardziej obły i nowoczesny design, więc jeśli jest Wam z tym po drodze, śmiało po nie sięgajcie! Kawiarki nie są drogą opcją, w porównaniu do innych urządzeń do parzenia kawy. Fajną kawiarkę można dorwać już od 50zł, a jej cena będzie wzrastać wraz z większą pojemnością. Nie da się jednak przejść wobec nich obojętnie, więc jeśli kusi Was taki gadżet do kawy, to pozwólcie sobie na niego!
Jakie są pojemności kawiarek?
Pojemność kawiarek określa się w tzw. "TZ", czyli ilości filiżanek kawy, które powstają z przygotowanej kawiarki. 2 TZ - oznacza, że w kawiarce uda nam się przyrządzić 2 filiżanki kawy. 1 filiżanka to ok. 50ml. Kawiarki znajdziecie w wielkościach od 1TZ do 12TZ, więc rozpiętość jest naprawdę duża. Można je bez problemu dopasować do naszych potrzeb i oczekiwań!
Jak zaparzyć kawę w kawiarce?
Należy zacząć od rozebrania kawiarki na "części pierwsze". Do dolnego zbiorniczka wlewamy czystą wodę, ale sprawdzamy czy jej poziom nie przekracza zaworu bezpieczeństwa. Zmieloną kawę nakładamy do sitka (najlepiej wybrać kawę o średnim stopniu zmielenia, która przeznaczona jest do parzenia w kafeterkach) i zaczynamy skręcać powoli naszą kawiarkę do całości. Ważne, żeby górny korpus, a także uszczelka były suche i niezabrudzone! Kiedy kawiarka jest już złożona, możemy nastawić ją na kuchence. W przypadku kuchenek gazowych, ustawiamy ogień nie przekraczający średnicy dolnego pojemnika kawiarki, natomiast przy indukcji, nie ustawiamy mocy na więcej niż 60%. Teraz wystaczy czekać, aż kawa zacznie bulgotać i lekko syczeć. To znak, że czas wyłączyć kuchenkę i rozlać przepyszną, smakowitą kawę do filiżanek! Mniam!
Ekspres do kawy
Ekspresy do kawy to obecnie najbardziej popularne urządzenia do parzenia kawy. Wynika to przede wszystkim z wygody i prostoty ich użytkowania. My nie musimy robić w zasadzie nic, a kawa wychodzi zawsze pyszna. Należy jedynie pamiętać o uzupełnianiu ziaren kawy oraz wody, ale to już niewielki kłopot. Są to też najbardziej kosztowne urządzenia. Koszt ekspresu to co najmniej kilkaset złotych, a ceny potrafią sięgać nawet kilkunastu tysięcy złotych. Rozpiętość cen jednak jest na tyle duża, że każdy znajdzie odpowiedni na swoją kieszeń ekspres do kawy. Ekspresy możemy podzielić na dwa główne rodzaje. Będą to ekspresy przelewowe oraz ekspresy ciśnieniowe. Ekspresy przelewowe to tzw. klasyka, która została nieco zepchana na drugi plan przez nowoczesne ekspresy ciśnieniowe. Przelewowe ekspresy mają pojemny dzbanek, do którego spływa przepyszna, zaparzona kawa. Do separowania fusów służą filtry umieszczone w górnej części ekspresu. Gorąca woda "przelewa się" przez znajdującą się wewnątrz ekspresu kawę, a my otrzymujemy cały pojemniczek świeżej kawy. Prosto i całkiem sprawnie! Ekspresy ciśnieniowe, jak nazwa sugeruje, wykorzystują wysokie ciśnienie do parzenia kawy. Nie ma co ukrywać, że dzięki temu uzyskujemy naprawdę znakomitą w smaku kawę - czarną, ale i nie tylko. Pozwalają nam one także przygotować w błyskawiczny sposób latte, cappuccino, czy espresso. Spełniają wszelkie oczekiwania! Działanie automatycznych ekspresów ciśnieniowych nie wymaga omawiania, bo wystarczy z reguły wcisnąć jeden czy dwa przyciski, by kawa spłynęła do szklanki, ale ekspresy kolbowe to bardziej wymagająca opcja! Warto więc powiedzieć, jak z nich skorzystać!
Jak zaparzyć kawę w ekspresie kolbowym?
Przedstawiamy Wam tutaj krótki instruktaż do ekspresu The Barista Touch marki Sage, który jest jednym z najbardziej popularnych modeli ekspresów kolbowych. Zaczynamy! Przede wszystkim zacznijmy od sprawdzenia czy mamy odpowiednią ilość wsypanych ziaren kawy oraz wody. Jeśli wszystko jest okej, możemy przystąpić do jej zmielenia. Podkładamy kolbę pod młynek i wciskamy przycisk, dzięki któremu nasypie nam się na nią cała górka świeżo zmielonej kawy. Aby kawa mogła powstać, musimy wyciągnąć tamper (niewielkie narzędzie, dołączone do ekspresu) i lekko docisnąć nim kawę do kolby. Ruszamy tamperem w lewą i prawą stronę i pozbywamy się nadmiary kawy. Gdy kawa wygląda gładko niczym tafla jeziora, umiejscawiamy ją z powrotem do jej przeznaczonego miejsca. Podstawiamy filiżankę lub filiżanki (w zależności od tego jakie sitko wybierzecie) i wciskamy przycisk. Czekamy i patrzymy jak delikatnie i z pełną gracją do środka nalewa się przepyszna kawa! Kilka sekund i gotowe! Pamiętajcie jednak o tym, żeby wyjąć z kolby fusy i oczyścić ją dokładnie, by mogła bez problemu przygotować kolejne, wyśmienite porcje kawy!
Aeoropress
Aeropress to stosunkowo "młode" urządzenie do parzenia kawy, bo jego wynalezienie miało miejsce w 2005 roku. I mimo, że nie szturmuje domowych kuchni, jest na tyle ciekawym akcesorium do parzenia kawy, że warto o nim słów kilka powiedzieć. Przede wszystkim jest to nieco bardziej zaawansowany sposób parzenia kawy, który pozwala na większą zabawę i nie tylko zwykłe zaparzanie, ale wręcz kreację kawy. Trzeba przyznać, że kawa z aeropressu ma bardzo intrygujący, głębszy smak, a radość z jej picia jest tym większa, że mogliśmy ją przygotować właśnie w odmiennym stylu. Aeropress składa się z kilku elementów: cylindra, tłoczka, sitka z tworzywa, lejka oraz filtrów. W zestawie otrzymujemy również potrzebne akcesoria jak miarka oraz mieszadełko. Jak to działa? Aeropress można porównać najprościej ujmując do strzykawki - strzykawki z pysznym, kawowym roztworem! Dlaczego warto na niego postawić? Na pewno dlatego, że jest to zgrabne, małe akcesorium, które można zabrać ze sobą wszędzie. Nie jest do niczego podłączane, nie wymaga od nas dużego zachodu, a kawę przelewamy wprost do kubka. Banalnie! Za stosunkowo niewielką kwotę możemy mieć naprawdę pyszną kawę, której przyrządzanie to fajna przygoda!
Jak zaparzyć kawę w aeropressie?
Zaczynamy od zakręcenia sitka z włożonym filtrem (z papieru) na cylindrze, który następnie przelewamy wodą. Ustawiamy nasze akcesorium od razu na kubeczku, do którego ma trafić przyrządzona kawa. Do cylindra nasypujemy kawę (zmieloną w ilości 15-20g na 250-280ml wody) i rozpoczynamy proces parzenia, dodając niedużą ilość wody (ok. 50ml). Odczekujemy 30 sekund i dodajemy pozostałą wodę, czyli około 200ml. Czekamy tym razem 1-2 minuty. W trakcie "czekania" dobrze jest przemieszać kawę, aby zyskała bardziej intensywnego charakteru. Gdy 2 minutki nam upłyną, na cylinder nakładamy tłok i powolutku, bardzo spokojnie przeciskamy tłok w dół, do momentu, w którym usłyszymy syczenie. Ściągamy aeropress, a w kubeczku zostaje nam boska, aromatyczna i pełna wyjątkowego smaku kawa! Uwierzcie, to jest pyszne!
Alternatywne sposoby parzenia kawy
Jeśli nie zadowalają Was bardziej klasyczne i dobrze znane metody parzenia kawy tzn., że na pewno jesteście kawowymi freekami i szukacie czegoś bardziej oryginalnego! Dla miłośników eksperymentów również znajdzie się coś fajnego. Alternatywnych metod parzenia kawy jest całkiem sporo, a kawę parzoną w taki odmienny sposób można często spróbować w wyspecjalizowanych pod tym kątem kawiarniach. Tam, uzbrojeni we wszelkie niezbędne sprzęty coffee-makerzy szaleją i tworzą niezwykle intrygujące w smaku kawy, których na co dzień się nie pija. Mało kto po prostu miałby czas na to, by przyrządzać tak kawę codziennie, co jest zrozumiałe. Jakie są alternatywne narzędzia i akcesoria wykorzystywane do parzenia kawy?
Chemex - to szklane naczynia o kształcie wazono-dzbanuszków, które pozwalają na nieco "magii" i tworzenie kawy w bardziej ekstrawagancki i oryginalny sposób. Można się nimi zachwycić podczas parzenia kawy, bo proces przebiega bardzo ciekawie i wygląda niczym chemiczny eksperyment. Do zaparzenia kawy będą potrzebne dopasowane filtry, sygnowane nazwą Chemex. Proces tworzenia kawy to przyjemna zabawa, jednak wymagająca odrobiny czasu. Zaczynamy od przygotowania filtrów, które umieszczamy w naczyniu i przelewamy je wodą, by kawa nie przeszła papierowym smakiem. Wylewamy wodę z naczynia, która się do niego dostała i dodajemy zmieloną kawę (musi to być kawa trochę "grubiej" zmielona) - 6 do 7 gram kawy na 100ml wody. Kawę polewamy niewielką ilością wody i czekamy 30 sekund, delikatnie mieszając. Po tym czasie, równomiernie dodajemy wodę na kawę rozbijając ją na kilka "partii". Między kolejnym "podlewaniem" mieszamy naczynie. Po wlaniu całej zawartości wody, ściągamy filtr z fusami i możemy serwować doskonałą kawę!
Dripper - to malutkie naczynko w kształcie stożka, które kompatybilne jest z filtrami, które się do nich wkłada. Drippery mogą być wykonane ze szkła, porcelany, tworzywa, a nawet miedzi! Występują w różnych rozmiarach, można je dopasować do naszych kawowych potrzeb. Parzenie kawy w dripperze, w dużym skrócie polega na przelewaniu wody (gorącej, ale nie wrzącej) przez kawę, która umieszczona jest na filtrze w dripperze. W tej metodzie parzenia niezwykle istotne są proporcje. Na 100ml wody musimy użyć 6,5 grama kawy! Jeśli będziemy stosować się do tych zasad, kawka wyjdzie pyszna!
Co wybrać do parzenia kawy?
I jak tu teraz się zdecydować na coś właściwego? Wybór jest naprawdę spory! Najlepiej jednak rozpatrzeć zakup urządzenia do parzenia kawy pod kilkoma aspektami. Po pierwsze: ile mamy czasu na codziennie przygotowywanie kawy? Jeśli jesteście zabiegani i nie po drodze Wam z zabawą w coffee-makera, to zdecydowanie postawcie na ekspres ciśnieniowy lub french press. Chwila moment i kawa gotowa. Dla tych, którym się nie spieszy, a chcą nieco poeksperymentować, dużo ciekawszym wyborem będą chemexy, drippery i kawiarki. Po drugie: jaki budżet chcemy przeznaczyć na urządzenie do kawy. Najtańszą opcją są frenchpressy oraz kawiarki, a najdroższą oczywiście ekspresy. Po trzecie: design! Wybierzcie Wasze akcesorium do kawy, które najbardziej przypadnie Wam do gustu i z którego z miłą chęcią będziecie korzystać. Mamy nadzieję, że wśród tych wspaniałych narzędzi, znajdziecie dla Was najlepsze urządzonko do pysznej kawy!