Profesjonalna deska do krojenia - jaką wybrać?
2020/07/31
Deska kuchenna to akcesorium, którego używamy każdego dnia w naszej kuchni. Bez używania deski do krojenia blat byłby mocno pokiereszowany, a tego wszyscy chcemy uniknąć. Do swojej dyspozycji mamy wiele rodzajów desek do krojenia. Od najbardziej prostych, ekonomicznych wariantów (np. deski drewniane lub deski plastikowe) do tych bardziej zaawansowanych, profesjonalnych egzemplarzy, które wzbogacone są nierzadko o różne, dodatkowe funkcje. Możemy wybrać kilka tzw. basic’owych desek, które po stosunkowo krótkim czasie będą mocno zużyte i będziemy musieli wymienić je na nowsze lub wybrać te z wyższej półki, ale za to bardziej trwałe i wytrzymałe. Czym powinna charakteryzować się profesjonalna deska kuchenna do krojenia i na jakie warto się zdecydować? O tym za moment!
Jaka powinna być deska do krojenia?
Przede wszystkim powinna być wykonana z bezpiecznego materiału, który może być używany w kontakcie z żywnością. Nie każda deska plastikowa to dobre rozwiązanie, warto więc zwrócić uwagę, z jakiego tworzywa deska została wyprodukowana. Zawsze przed zakupem deski kuchennej dobrze jest sprawdzić, z czego dokładnie została wykonana - czy jest to polipropylen, silikon czy może jeszcze coś innego. Bezpieczne deski do krojenia będą posiadać informację o tym, że nadają się do kuchni i do przygotowywania jedzenia. Co jeszcze jest istotne? Z pewnością komfort użytkowania i funkcjonalność. Deska kuchenna powinna nam ułatwiać krojenie czy siekanie, a nie skakać po blacie. Super rozwiązaniem są antypoślizgowe rogi lub mini podkładki, dzięki którym deska do krojenia pozostaje w miejscu, w którym ją ułożymy. Jest to też dla nas gwarancja, że nie skaleczymy się podczas jej używania. Na co jeszcze zwrócić uwagę? Deska do krojenia, by była bardziej praktyczna, powinna mieć rączkę lub uchwyt, które pomogą nam w szybki sposób przenieść pokrojoną zawartość do miski czy garnka. Za uchwyt możemy także później powiesić deskę kuchenną i tym samym zaoszczędzić miejsce na samym blacie. Te podstawowe elementy, to wyznaczniki dobrej deski do krojenia. A jakie są profesjonalne deski kuchenne?
Profesjonalne deski do krojenia
Deska kuchenna, która wykracza poza swoją podstawową funkcję i daje nam więcej możliwości i więcej udogodnień, to zdecydowanie profesjonalna deska do krojenia! Dostępnych jest wiele modeli desek, które w jakiś sposób wyróżniają się na tle “konkurencji”, dając od siebie coś fajnego gratis. Czym ciekawym charakteryzują się tego typu deski do kuchni? Jedną z najbardziej intrygujących opcji są deski składane, które ułatwiają przenoszenie pokrojonych produktów. Super rozwiązaniem są również deski z wbudowaną szufladą czy deski z ostrzałką do noży, czyli akcesoria 2w1. Wśród takich kuchennych gadżetów znajdziecie także deski kuchenne dołączone do chlebaka! Praktycznie, minimalistycznie i funkcjonalnie! Co więcej można powiedzieć o konkretnych, profesjonalnych deskach? Sprawdźcie poniżej 3 najbardziej intrygujące wersje desek do krojenia!!
Deski kuchenne z możliwością składania
Jak już napomknęliśmy wcześniej, deski składane to super pomoc przy przenoszeniu pokrojonej żywności. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie wypada nam nic poza naczynie, do którego wsypujemy przygotowane produkty, ani tym bardziej nie grozi nam zbieranie poszczególnych składników z podłogi. Szybko i sprawnie przesypujemy z niej zawartość i możemy gotować! Najlepszym przykładem składanych desek są oczywiście deski do krojenia Chop2Pot marki Joseph Joseph. Występują w fantastycznych kolorach i różnych rozmiarach, dzięki czemu można je skompletować według własnych potrzeb. Wykonane są z bezpiecznego tworzywa i nadają się mycia w zmywarce, dlatego zdecydowanie warto po nie sięgać! Zwłaszcza, jeśli chcemy poczuć się bardziej profesjonalnie w swojej kuchni! P.S. doskonałym zamiennikiem będą także deski kuchenne Koziol Snap, które jakością dorównują mistrzowi Chop2pot!
Deski do krojenia z ostrzałką
Bez dobrze zaostrzonych noży, nawet na najlepszej desce do krojenia będzie nam ciężko pokroić wszystkie smakołyki. Jeśli nie chcecie zagracać swojej kuchni o kolejne akcesorium, jakim jest ostrzałka do noży, wybierzcie deskę do krojenia, która w przestrzeni uchwytu, ukrytą ma właśnie osełkę. Jest to świetne rozwiązanie, zwłaszcza w momencie, w którym czujemy, że nóż już sobie nie radzi i trzeba go w mig naostrzyć. Jak to “działa”? Kiedy poczujecie, że najwyższy czas naostrzyć nóż, wystarczy obrócić deskę bokiem i włożyć nóż w mini szczelinkę, która od razu wzmocni działanie każdego noża. Tutaj wzorowym modelem okazuje się deska do krojenia Slice od Joseph Joseph, która zasługuje na zebranie do kuchni, nie tylko przez wzgląd na ostrzałkę, lecz również dlatego, że posiada sporą powierzchnię, na której bez problemu pokroimy wiele pysznych składników. Według nas to must-have w kuchni!
Deski kuchenne z szufladą
Jak kroić żywność i nie nabrudzić dookoła? Co zrobić kiedy deska po brzegi wypełniona już jest pokrojonymi produktami? Tutaj z pomocą przychodzą modele desek do krojenia z “wbudowaną” szufladą, którą możemy w każdej chwili wysunąć i przenieść na nią chwilowo niepotrzebne składniki. Rewelacja! Taka deska kuchenna super sprawdzi się również podczas krojenia chleba, z którego powstaje całe mnóstwo okruszków. Dzięki desce z szufladą, okruchy zostaną zamiecione “pod dywan”, a my będziemy mieć mniej sprzątania. Po prostu wysuwamy szufladkę do końca i wyrzucamy niepotrzebne paproszki do kosza. Z szuflady łatwiej też nam będzie przenieść pokrojoną żywność do garnka czy miseczki. Same plusy! Na co pokusić się w tej kategorii? Warto zwrócić uwagę na deskę kuchenną marki WMF, która wygląda olśniewająco. Jest masywna, porządna i robi wrażenie! Sprawdźcie również deskę do krojenia marki Kela, która jest nieco mniejsza, ale także super sobie poradzi z przechowywaniem żywności!