Nóż typu Santoku, ekskluzywnej, japońskiej firmy KAI, został wyposażony w dwustronne ostrze o długości 16 cm. Ostrze tej długości i jego kształt czyni nóż uniwersalnym, podobnie jak nóż szefa kuchni. Niezastąpiony dla mniejszych kuchni oraz dla osób z mniejszymi dłońmi. Świetnie sprawdzi się podczas krojenia warzyw, owoców oraz mięsa. Nóż pochodzi z serii Wasabi Black, która wyróżnia się tradycyjnymi jednostronnie ostrzonymi kształtami ostrzy, a także nożami z ostrzami na styl europejski - dwustronnie ostrzonymi. Ostrza jednostronne są doskonałe podczas przygotowania dań w stylu japońskim, np. sushi, do którego potrzebne są bardzo precyzyjne cięcia. Natomiast ostrza dwustronne oferują łatwość obsługi i wszechstronność. Seria Wasabi łączy je w doskonałą ostrą całość. Wszystkie ostrza są wykonane z japońskiej polerowanej stali, wzbogacanej w węgiel i osiągają twardość 58 HRC. Rączka to specjalnie opracowane połączenie polipropylenu z proszkiem bambusowym, co zapewnia dużą higienę i sprawia, że uchwyt noża ma właściwości antybakteryjne. Konstrukcja uchwytu przeciwdziała gromadzeniu się zanieczyszczeń w miejscu łączenia z ostrzem.
Polerowane ostrze w zestawieniu z czarnym uchwytem w tradycyjnym japońskim stylu, nadaje nożom z serii Wasabi Black atrakcyjnego wyglądu, poza walorami praktycznymi noże będą ozdobą każdej kuchni.