Przechowywanie żywności w pojemnikach próżniowych pozwala na utrzymanie świeżości oraz smaku 3 do 5 razu dłużej niż w przypadku tradycyjnych metod. Zasługą tego jest fakt, że produkty te nie mają styczności z powietrzem, a co za tym idzie – niemożliwe staje się przedostanie bakterii tlenowych. Zachowany zostaje kształt oraz smak, a w lodówce nie unosi się woń. Pojemniki próżniowe w dużym stopniu przyspieszają marynowanie ryb oraz mięsa. Dzięki próżni pokrojone wędliny nie wysychają, nie stają się obślizgłe. Pieczywo pozostaje dłużej świeże niż to, które jest przechowywane w sposób tradycyjny. Jeśli jesteśmy miłośnikami wypieków, to z pewnością ucieszy nas trik,że umieszczenie ciasta drożdżowego przed pieczeniem w pojemniku sprawi, że szybciej wyrośnie. Pakowanie próżniowe – w jaki sposób można tanio i łatwo przedłużyć przydatność żywności do spożycia Przedłużoną świeżość produktów zapewnia nam próżnia, którą wytwarzamy za pomocą pompki. Wystarczy przyłożyć ją do otworu w pokrywce i przy pomocy tłoka pozbywamy się powietrza. W pojemniku można przechowywać różnego rodzaju produkty, ponieważ w przypadku braku powietrza – zapachy nie przenikają się. Wykonane solidnie i estetycznie pojemniki próżniowe z pompką takich firm jak Vacu Vin, Tomorrow's Kitchen oraz Status - która szczególnie specjalizuje się w produkcji pojemników i akcesoriów do próżniowego przechowywania żywności - są bardzo łatwe do utrzymania w czystości, możliwe jest mycie ich w zmywarce.