Zestaw do serwowania sushi, przekąsek, przystawek, 7 el.
Dodaj do koszykaTen produkt zakupiło: 14 osób Dostępność: w magazynie 1 szt.61.90 zł21.28 złMiseczka na przekąski 10 cm Two People After Noon
Dodaj do koszykaTen produkt zakupiło: 90 osób Dostępność: w magazynie 3 szt.19.93 zł9.99 zł- (1 opinia) 5
Zestaw do serwowania sushi, przekąsek, przystawek, 13 el.
Dodaj do koszykaTen produkt zakupiło: 10 osób79.90 zł59.90 zł Pałeczki bambusowe do sushi zestaw 8 szt. 24 cm
Dodaj do koszykaTen produkt zakupiły: 4 osoby29.90 zł19.90 złPałeczki bambusowe do sushi, dań azjatyckich
Dodaj do koszykaTen produkt zakupiła: 1 osoba Dostępność: w magazynie19.90 zł13.90 złSatake Swordsmith Black Nóż Sashimi Yanagiba 21cm
Dodaj do koszykaTen produkt zakupiła: 1 osoba Dostępność: w magazynie199 zł
Satake Yoshimitsu Rdzewny Zestaw 2 noży Santoku+Sashimi
Dodaj do koszyka Dostępność: w magazynie369 zł
Satake S/D Leworęczny Nóż Sashimi Yanagiba 24 cm
Dodaj do koszykaTen produkt zakupiła: 1 osoba Dostępność: w magazynie169 zł
Specjalny garnek do gotowania ryżu, kt.działa na zasadzie gotowania na parze Sencor SRM 1800SS
Dodaj do koszykaTen produkt zakupiło: 6 osób Dostępność: w magazynie248 zł209 złNóż Yanagi-Sashimi 21cm Satake Yoshimitsu
Dodaj do koszykaTen produkt zakupiły: 4 osoby Dostępność: w magazynie199 zł
Pęseta kuchenna 30cm Global GS-28 stal nierdzewna
Dodaj do koszykaTen produkt zakupiło: 18 osób Dostępność: w magazynie239 zł
Czym jest sushi?
Sushi to tradycyjna potrawa pochodzenia Kraju Kwitnącej Wiśni, czyli Japonii. Ze względu na swój niepowtarzalny smak oraz wygląd, na przestrzeni lat, stała się bardzo popularnym specjałem w całej Europie, w tym również i w Polsce. Trudno się dziwić, bowiem brew pozorom - jest proste w przyrządzeniu, smaczne, a do tego zdrowe! To co wyróżnia sushi od innych tradycyjnych potraw, to zdecydowanie jego szeroka różnorodność. Ze względu na możliwość wyboru swoich ulubionych składników, każdy znajdzie najbardziej odpowiednią odmianę sushi dla siebie. Podstawą sushi są jednak następujące składniki: prażone algi morskie, specjalnie przygotowany ryż do sushi, surowe ryby, chrzan i marynowany imbir. Sushi wyśmienicie sprawdza się jako zestaw lunchowy, przekąska na imprezę, a także romantyczna kolacja dla dwojga.
Najpopularniejsze rodzaje sushi:
Nigiri to najpopularniejszy rodzaj sushi. Są to ręcznie formowane porcje ryżu, na których umieszcza się kawałek ryby, ośmiornicy, mątwy lub japońskiego omletu. Cienka warstwa wasabi dodaje potrawie dodatkowego smaku. Przykładem takiej odmiany jest nigiri unagi (nigiri z węgorza).
Maki sushi - po japońsku maki oznacza zwijać. Ten rodzaj sushi to rolka ryżu z dodatkami, zawinięta w sprasowane wodorosty nori i pokrojona na kawałki. Nadzienie może składać się z ryb, owoców morza i warzyw (np. kiszonych rzodkiewek lub kiszonej dyni). Do jej zwijania używa się maty bambusowej.
Hosomaki - podstawowa mąka jednoskładnikowa. W środku może znajdować się kawałek ryby lub warzywa. Wyróżnia je wielkość - jest to najmniejszy rodzaj sushi. Jeden kawałek ma około 2-3 cm średnicy.
Kappa Maki - to nic innego jak Hosomaki z ogórkiem.
Futomaki - bogatsza wersja Hosomaki (ok. 4-6 cm średnicy). Rolka powinna zawierać co najmniej cztery składniki, w tym rybę i różne warzywa.
Uramaki - po japońsku ura oznacza do góry nogami. Uramaki ma ryż na zewnątrz i wodorosty z dodatkami w środku. Zewnętrzną warstwę ryżu często posypuje się ziarnami sezamu.
Czy sushi jest zdrowe?
Różne badania wykazały, że sushi to jeden ze składników diety, któremu Japończycy zawdzięczają swoją długowieczność. Podstawą sushi są owoce morza i ryby. Ich wartość odżywcza jest powszechnie znana: są one doskonałym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, selenu, witaminy D i witamin z grupy B oraz fosforu Kolejnym składnikiem sushi jest ryż, który jest cennym źródłem węglowodanów złożonych, witamin (C, B i E) oraz białka. Warzywa zawarte w tym daniu dostarczają witamin, minerałów i błonnika. Wodorosty nori, którymi pokryte jest nadzienie, są również bardzo zdrowe: bogate w witaminy, minerały, białko, węglowodany i jod, który jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Regularne spożywanie tej potrawy ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, układ krążenia i układ nerwowy. Ponadto, jest też dobre dla oczu, tarczycy, kości i skóry. Odznacza się swoją niską kalorycznością, dzięki czemu pomaga zachować szczupłą sylwetkę. Jednak, powinno być ono przygotowywane w odpowiedni sposób, z wysokiej jakości składników. Szczególnie ważne są ryby i owoce morza, które muszą pochodzić z czystych i bezpiecznych łowisk. Mięso z ryb hodowlanych lub złowionych w zanieczyszczonych wodach może zawierać toksyny i szkodliwą rtęć.
Sushi - jak jeść?
Czy sushi je się na zimno? Tak. Sushi podawane w tradycyjny, japoński sposób - cechuje się tym, że serwowane jest bez dodatkowego podgrzewania. Takie sushi, przygotowane wcześniej z odpowiednich składników - jest bezpieczne w spożyciu. Jak jeść sushi? Tradycyjne jedzenie sushi wymaga posługiwania się specjalnymi pałeczkami, którego z czasem bez problemu można się nauczyć. Co więcej, sushi zazwyczaj podawane jest na desce bambusowej, kamiennej podstawie, albo też na porcelanowej tacce. Natomiast, wszelkiego rodzaju sosy do sushi - powinny być serwowane w specjalnych miseczkach, które najczęściej są sporządzane z również z porcelany. Sushi można jak najbardziej sporządzić również w zaciszu własnego domu. W tym celu warto zaopatrzyć się też w specjalne noże do sushi, tj.: nóż do sushi Wasabi, nóż do sushi Satake i nóż do sushi Tohiro. Najwygodniejszym pomysłem na serwowanie sushi w domu, jest zaopatrzenie się w specjalny zestaw do sushi. Taki zestaw do sushi posiada wszystkie wymagane elementy, które są potrzebne do podania sushi Twoim gościom.