Jak gotować bób?
2023/07/19
Bób to zdrowe i smaczne warzywo, którym można delektować się na wiele sposobów. Jego apetyczne, intensywnie zielone po ugotowaniu nasiona zachwycają smakiem i sycą. Jeśli nie próbowałeś bobu, ponieważ nie masz pewności, jak go ugotować, ten post Ci pomoże. Na dobry początek zamieściliśmy również proste przepisy na bób.
Bób jest popularną rośliną strączkową w wielu kulturach. Znany również jako fasola fava) pochodzi z południowo-wschodniej Azji oraz północnej Afryki i jest jedną z pierwszych roślin strączkowych gatunku. Nie sposób nie wspomnieć o nieprzeciętnych walorach zdrowotnych tego prastarego warzywa. Bób poprawia krążenie, reguluje układ nerwowy, pomaga w leczeniu stanów zapalnych, przeciwdziała zachorowaniu na nowotwory i miażdżycę, a także chroni przed anemią. Jest bogaty w białko, błonnik, żelazo, kwas foliowy i smakuje obłędnie.
Jaki bób wybierać?
Okres wiosenno-letni to doskonały czas na jedzenie bobu. Znajdziemy go w ogromnych ilościach na wszystkich straganach i bazarach, i to właśnie teraz jest najsmaczniejszy. Najlepiej sprawdzi się młody bób, którego skórka jest jeszcze miękka. Kupując stary, możemy narazić się na niezbyt smaczne doznania kulinarne. Dodatkowo niezwykle ważne jest, w jaki sposób sprzedawane jest warzywo. Wiele osób twierdzi, że bób pakowany w plastikowe torebki może nie być najlepszym wyborem i nie chodzi tu jedynie o ekologię. Podczas upałów w plastikowym opakowaniu wzrasta temperatura, a bób nie ma możliwości wentylacji. Z tego powodu część nasion może się zepsuć, zanim zostanie sprzedana cała partia. Najlepiej więc kupować bób z samego rana, lub taki, który nakłada się na wagę do własnych opakowań. Warto wybierać do tego torebki papierowe, które zapewnią warzywom łatwiejszy przepływ powietrza.
Jak gotować bób?
1. Napełnij średni rondel do połowy wodą. Dodaj 1 łyżeczkę soli i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.
2. Dodaj bób i gotuj przez 1 minutę, a następnie szybko zblanszuj, jeśli chcesz dodać fasolę do innych potraw.
3. Możesz również gotować bób przez 3 do 5 minut, aż będzie w pełni ugotowany. Ziarna będą miały kremową konsystencję.
4. Przełóż ugotowany bób do średniej miski wypełnionej lodowatą wodą. Schładzaj przez około 5 minut, aż całkowicie ostygnie.
466 zł
378 zł
Bób po włosku
Włosi przepadają za bobem i chętnie jedzą z nim makarony. Warto brać z nich przykład i letnią porą zajadać się uzależniająco pyszną pastą z cytrusową nutą oraz dodatkiem aromatycznej pasty z bobu. To będzie smakowita uczta, która zapewni nam wielogodzinną sytość, złagodzi nerwy i co więcej, uzupełni niedobory minerałów.
1. Ugotuj makaron.
2. Dodaj do niego kawałek masła.
3. Oprósz parmezanem, skrop sokiem z cytryny i dopraw świeżym kolorowym pieprzem.
4. Następnie zrób pastę z bobu: zblenduj 500 g ugotowanego obranego bobu; dodaj do niej 2 ząbki czosnku, garść parmezanu, 3 łyżki soku cytrynowego, drobno pokrojony pęczek pietruszki i 5 łyżek mielonych migdałów.
5. Nałóż pastę z bobu na makaron i kilka całych ziarenek.
Bób po egipsku
Ful medames to nazwa egipskiej potrawy przygotowanej z jednej z odmian bobu. Oryginalnie był to prosty gulasz z długo gotowanego bobu, doprawionego pomidorami, cebulą oraz kuminem i serwowany z oliwą oraz pieczywem. Jednak ful dość szybko rozprzestrzenił się na wiele arabskojęzycznych krajów w Afryce i w każdym z nich serwuje się go nieco inaczej. W Syrii podaje się go na śniadanie z warzywami, w Somalii z naleśnikami na obiad, w Etiopii z podpłomykami i gotowanymi jajkami. Czasem bób jest rozgotowany i rozgnieciony, a czasem jędrny i chrupiący; raz polewa się ful tahiną i ostrą paprykową pastą, innym razem posypuje pomidorami i mnóstwem kolendry. A jeśli do tego wspomnieć, że każda gospodyni doprawia go trochę inaczej i podaje z innymi dodatkami, to okaże się, że nie ma dwóch takich samych fuli. Poniżej przedstawiamy egipską wersję tej pysznej potrawy.
Ful, czyli egipska pasta z bobu:
Składniki:
- 500 g bobu
- 1 czerwona cebula
- 2 pomidory
- ½ papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kuminu
- garść kolendry
- oliwa z oliwek
- sok z limonki
- sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
1. Pokrój cebulę w półksiężyce, pomidory w kostkę, a chili, czosnek i kolendrę posiekaj.
2. Na dnie garnka rozgrzej kilka łyżek oliwy, dodaj cebulę i smaż przez 2–3 min.
3. Dodaj chili, czosnek i kumin i smaż kolejną minutę, na koniec dodaj pomidory z kolendrą i sporą szczyptą soli, duś wszystko przez 5 minut.
4. Dodać bób i wodę, gotować pod przykryciem przez 10–12 min. do czasu, aż bób będzie miękki.
5. Dodaj sok z limonki i w razie czego więcej wody.
6. Zblenduj blenderem na pastę. Przed zblendowaniem upewnij się, że spora część wody odparowała. Aby pasta była naprawdę gładka, warto odlać wodę do szklanki i blendować bób, stopniowo dolewając wodę do momentu, aż pasta będzie odpowiednio rzadka.
7. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Skrop obficie oliwą, posyp pokrojoną cebulką, pomidorami oraz kolendrą i podawaj z pieczywem.
Prażony bób z patelni
Prażony bób z patelni to prawdziwy przysmak wakacji. Wystarczą cztery składniki i dosłownie kilka minut.
Składniki:
- 500 g młodego bobu,
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól gruboziarnista.
Przygotowanie:
1. Umyj bób pod zimną, bieżącą wodą i osusz z pomocą ręczników papierowych.
2. Obierz ząbki czosnku i przeciśnij przez praskę do osobnej miseczki.
3. Rozgrzej szeroką i głęboką patelnię.
4. Na suchą powierzchnię wyłóż bób i upraż na średnim ogniu, często mieszając zawartość drewnianą łyżką przez około 8 min.
5. Gdy nasiona bobu lekko się zarumienią, dodaj masło oraz przeciśnięty wcześniej czosnek.
6. Smaż całość przez jeszcze 3 minuty.
7. Na koniec wystarczy przekąskę posolić i podawać. Najlepiej smakuje na gorąco.