Espresso Infuocato
100% Arabica
Witaj w krainie majestatycznych zwierząt, gdzie groźne spojrzenie tygrysa z opakowania wita Cię z dumą. W wielu kulturach tygrys uznawany jest za króla zwierząt oraz jest symbolem władzy, siły, tajemniczości i niesamowitej energii. Równie dużą moc prezentuje kawa Espresso Infuocato, której bogaty i intensywny smak sprawia, że wielu uznaje ją za króla naszych kaw. Espresso Infuocato to mieszanka 100% arabik pochodzących z Brazylii, Hondurasu, Kolumbii, Etiopii i Indonezji.
Espresso Infuocato - charakterystyka
Espresso Infuocato jest to kawa wypalona w stopniu średnim dzięki temu zyskuje zróżnicowany i doskonale wyważony smak. Jej pełne body, w połączeniu z delikatną kwasowością, wspaniale oddaje charakter regionów, z których pochodzą ziarna.
Dzięki użyciu wyłącznie ziaren Arabica, zawiera mniej kofeiny, co pozwala cieszyć się nią o każdej porze dnia. Świetnie smakuje zarówno jako mocne espresso, jak i w połączeniu z mlekiem. To mieszanka, która z pewnością przypadnie do gustu wielu miłośnikom kawy.
Stopień Palenia: 3/5
Kwasowość: 2/5
Body: 4/5
Przeznaczenie: ekspresy automatyczne, ekspresy kolbowe, kawiarki, alternatywne parzenie
Espresso Infuocato - profil smakowy
Kawa Espresso Infuocato pochodzi z ziaren uprawianych na stokach północnych i wschodnich gór, otoczonych palmami bananowymi, które zapewniają cień i ochronę przed intensywnym słońcem. Te naturalne warunki, połączone z idealnym mikroklimatem, nadają tej kawie niepowtarzalny i harmonijny smak.
Każdy łyk tej kawy oferuje starannie wyważoną mieszankę doznań, począwszy od delikatnych nut cytrusowo-kwiatowych, poprzez intensywne słodycze tropikalnych owoców, aż po wyrazistą nutę czekolady w finale.
Wyczuwalne nuty smakowe: czekolada, owoce tropikalne, cytrusy, kwiaty
Świeżość i przechowywanie
Zadowolenie oraz wygoda naszych Klientów jest dla nas najważniejsze. Do pakowania naszych kaw wykorzystujemy opakowania najwyższej jakości, ze specjalnym wentylem oraz zamknięciem w technologii "ZIPPER".
Jaki wpływ na kawę ma opakowanie?
Kawa świeżo palona do tygodnia czasu od wypalenia przechodzi proces najbardziej intensywnego odgazowania. Bardzo ważnym elementem w opakowaniu jest więc wentyl umożliwiający odprowadzenie nadmiaru gazów, przy jednoczesnym zachowaniu całości aromatu kawy.
Zamknięcie "ZIPPER" umożliwia wielokrotne, szczelne zamknięcie kawy, mimo jej rozpakowania. Dzięki temu rozwiązaniu możemy być spokojni o świeżość naszej kawy przez długi czas, bez konieczności przesypywania kawy do szczelnych pojemników.
Kategoryzacja kawy
Speciality
Ziarna najwyższej jakości. Zawartość wilgoci 10-12%. Brak wad kategorii pierwszej, nie więcej niż pięć wad kategorii drugiej. Punktacja pucharowa musi być wyższa niż 80 punktów i być wolna od błędów pucharowych.
Premium
Ziarna bardzo dobrej jakości. Zawartość wilgoci 9-13%. Do ośmiu wad, w tym wady kategorii pierwszej. Punktacja pucharowa wynosi zazwyczaj 75 – 79,75 punktów i jest wolna od błędów pucharowych.
Exchange
Ziarna dobrej jakości. Zawartość wilgoci 9-13%. Liczba defektów mieści się w przedziale 9-23. Wynik pucharowy będzie zazwyczaj poniżej 75.
Bellow Standard
Ziarna poniżej standardu. Zawartość wilgoci 7-15%. Liczba defektów do 86. Wynik pucharowy będzie zazwyczaj poniżej 60.