Espresso Maculato
60% Arabica / 40% Robusta
Witaj w królestwie, gdzie siła i majestat przyrody są równie imponujące jak groźny jaguar, który spogląda na Ciebie z opakowania. W wielu kulturach rdzennych ludów Ameryki Łacińskiej jaguar symbolizuje nie tylko siłę fizyczną, ale także moc ducha wojownika i opiekuna lasów. Jest on żywym obrazem połączenia z naturą, czego wyrazem jest jego znaczenie dla ekosystemów.Podobnie jak jaguar, ta wyjątkowa mieszanka kawy ma w sobie niezwykłą moc i charakter. Kawa ziarnista Espresso Maculato to mieszanka 60% szlachetnych ziaren Arabiki i 40% intensywnych ziaren Robusty.
Ta tradycyjna kompozycja kawy uosabia harmonię między aromatem a intensywnością. Dzięki starannie dobranym proporcjom, wyczuwalna nuta robusty nie przytłacza, ale dodaje charakteru i głębi. Podczas degustacji można wychwycić subtelne aromaty wanilii oraz nuty rodzynek, tworząc niezapomniane doznania dla podniebienia.
Espresso Maculato - charakterystyka
Ta wyjątkowa kompozycja ujawnia subtelne oblicze robusty, pozbawiając ją typowej cierpkości i goryczy. Jest to kawa niezwykle przyjemna dla podniebienia, charakteryzując się niską kwasowością oraz wysokim body.
Jej słodkawy aromat czyni ją idealną do kaw mlecznych, takich jak cappuccino czy latte macchiato. Jednak dzięki swojej wszechstronności sprawdzi się również do kaw czarnych
Stopień Palenia: 3/5
Kwasowość: 2/5
Body: 3,5/5
Przeznaczenie: ekspresy automatyczne, ekspresy kolbowe, kawiarki, alternatywne parzenie
Espresso Maculato - profil smakowy
Espresso Maculato to prawdziwe arcydzieło stworzone na wzór włoskiego stylu, oferujące zrównoważony, łagodny i lekko słodki smak.
W pierwszym kontakcie z Espresso Maculato wyróżnia się intensywna nuta wanilii, która wspaniale uzupełnia się z wyrazistymi akcentami rodzynek.
Na drugim planie, pojawiają się nuty czekoladowe, tworzące harmonijną całość smaku. To połączenie nadaje kawie niezapomniany charakter, podkreślając jej delikatną słodycz.
Wyczuwalne nuty smakowe: czekolada, rodzynki, wanilia
Świeżość i przechowywanie
Zadowolenie oraz wygoda naszych Klientów jest dla nas najważniejsze. Do pakowania naszych kaw wykorzystujemy opakowania najwyższej jakości, ze specjalnym wentylem oraz zamknięciem w technologii "ZIPPER". Jaki wpływ na kawę ma opakowanie? Kawa świeżo palona do tygodnia czasu od wypalenia przechodzi proces najbardziej intensywnego odgazowania. Bardzo ważnym elementem w opakowaniu jest więc wentyl umożliwiający odprowadzenie nadmiaru gazów, przy jednoczesnym zachowaniu całości aromatu kawy. Zamknięcie "ZIPPER" umożliwia wielokrotne, szczelne zamknięcie kawy, mimo jej rozpakowania. Dzięki temu rozwiązaniu możemy być spokojni o świeżość naszej kawy przez długi czas, bez konieczności przesypywania kawy do szczelnych pojemników.
Kategoryzacja kawy
Speciality
Ziarna najwyższej jakości. Zawartość wilgoci 10-12%. Brak wad kategorii pierwszej, nie więcej niż pięć wad kategorii drugiej. Punktacja pucharowa musi być wyższa niż 80 punktów i być wolna od błędów pucharowych. Premium Ziarna bardzo dobrej jakości. Zawartość wilgoci 9-13%. Do ośmiu wad, w tym wady kategorii pierwszej. Punktacja pucharowa wynosi zazwyczaj 75 – 79,75 punktów i jest wolna od błędów pucharowych. Exchange Ziarna dobrej jakości. Zawartość wilgoci 9-13%. Liczba defektów mieści się w przedziale 9-23. Wynik pucharowy będzie zazwyczaj poniżej 75. Bellow Standard Ziarna poniżej standardu. Zawartość wilgoci 7-15%. Liczba defektów do 86. Wynik pucharowy będzie zazwyczaj poniżej 60.