Espresso Rapido
100% Arabica
Witaj w królestwie władczych zwierząt, gdzie dumny gepard z opakowania obserwuje Cię swoim majestatycznym spojrzeniem. To zwierzę nie tylko symbolizuje szybkość, ale również władzę i bogactwo, którą był symbolem w czasach starożytnych. Espresso Rapido to 100% szlachetnych ziaren arabiki, pochodzących z upraw zlokalizowanych w malowniczej Etiopii. Odmiana Dijmmah, rosnąca w naturalnych warunkach i korzystając z przyjaznego klimatu regionu, stała się nie tylko najbardziej charakterystyczną, ale także jedną z najbardziej popularnych kaw tego kraju. Jej drobne ziarna, zbierane ręcznie na imponujących wysokościach 1500 m n.p.m., czynią tą kawę jeszcze bardziej wyjątkową i niepowtarzalną.
Espresso Rapido - charakterystyka
Espresso Rapido to niezwykła kawa o delikatnym smaku, który zachwyca swoją subtelnością i niepowtarzalnością. Połączenie wyrazistej słodyczy i delikatnej kwasowości tworzy perfekcyjnie zbalansowaną kompozycję, która doskonale sprawdzi się zarówno w tradycyjnym espresso, jak i w kawie z dodatkiem mleka i cukru.
Stopień Palenia: 3/5
Kwasowość: 3/5
Body: 3/5
Przeznaczenie: ekspresy automatyczne, ekspresy kolbowe, kawiarki, alternatywne parzenie
Espresso Rapido - profil smakowy
Espresso Rapido to doskonałe połączenie wyrazistej słodyczy, subtelnej kwasowości i bogactwa aromatycznego. Każdy łyk to starannie zbalansowany zestaw doznań, gdzie nuty rodzynek i kwiatowego aromatu harmonijnie współgrają z delikatną kwasowością, przypominającą wytrawne wino i świeże cytrusy. Jej smak to prawdziwa uczta dla zmysłów, która przeniesie Cię w podróż do prowincji Kaffa – regionu Etiopii skąd pochodzą ziarna odmiany Dijmmah. Wyczuwalne nuty smakowe: kwiaty, rodzynki, cytrusy, wytrawne wino
Świeżość i przechowywanie
Zadowolenie oraz wygoda naszych Klientów jest dla nas najważniejsze. Do pakowania naszych kaw wykorzystujemy opakowania najwyższej jakości, ze specjalnym wentylem oraz zamknięciem w technologii "ZIPPER". Jaki wpływ na kawę ma opakowanie? Kawa świeżo palona do tygodnia czasu od wypalenia przechodzi proces najbardziej intensywnego odgazowania. Bardzo ważnym elementem w opakowaniu jest więc wentyl umożliwiający odprowadzenie nadmiaru gazów, przy jednoczesnym zachowaniu całości aromatu kawy. Zamknięcie "ZIPPER" umożliwia wielokrotne, szczelne zamknięcie kawy, mimo jej rozpakowania. Dzięki temu rozwiązaniu możemy być spokojni o świeżość naszej kawy przez długi czas, bez konieczności przesypywania kawy do szczelnych pojemników.
Kategoryzacja kawy
Speciality Ziarna najwyższej jakości. Zawartość wilgoci 10-12%. Brak wad kategorii pierwszej, nie więcej niż pięć wad kategorii drugiej. Punktacja pucharowa musi być wyższa niż 80 punktów i być wolna od błędów pucharowych. Premium Ziarna bardzo dobrej jakości. Zawartość wilgoci 9-13%. Do ośmiu wad, w tym wady kategorii pierwszej. Punktacja pucharowa wynosi zazwyczaj 75 – 79,75 punktów i jest wolna od błędów pucharowych. Exchange Ziarna dobrej jakości. Zawartość wilgoci 9-13%. Liczba defektów mieści się w przedziale 9-23. Wynik pucharowy będzie zazwyczaj poniżej 75. Bellow Standard Ziarna poniżej standardu. Zawartość wilgoci 7-15%. Liczba defektów do 86. Wynik pucharowy będzie zazwyczaj poniżej 60.