Łatwość obsługi:
Sokownik składa się z 5 elementów, a jego montaż jest banalnie prosty. W skład naczynia wchodzą:
✔dolny garnek na wodę – zbiornik napełniaj wodą do 1/3 jego wysokości
✔środkowy garnek – tutaj zbiera się gotowy sok
✔górny garnek – wypełnij go dowolnymi owocami
✔żaroodporna szklana pokrywa – umożliwia kontrolowanie procesu przyrządzania soku
✔wężyk z zaciskiem – odprowadza sok do butelek lub słoików
✅Indukcja
Proponowany sokownik marki Florina nadaje się do gotowania na dowolnej kuchence, a także płycie indukcyjnej.
✅Łatwość czyszczenia
Mycie naczyń spędza Ci sen z powiek? Nie w tym przypadku. Elementy sokownika nadają się do mycia w zmywarce. Dzięki temu zaoszczędzisz czas i zminimalizujesz zużycie wody.
✅Do gotowania na parze
Czy wiesz że, sokownik może być również używany jako garnek do gotowania na parze? To dzięki parownikowi w bardzo szybki i zdrowy sposób możesz ugotować ziemniaki, kalafiora lub inne warzywa.
Na dolne naczynie z wodą postaw parownik z warzywami. Pokrywa ze szkła żaroodpornego umożliwi pełną kontrolę nad procesem gotowania.
1. Dokładnie umyj owoce, osusz i usuń szypułki, ogonki lub gniazda nasienne. Większe owoce, takie jak jabłka, gruszki, pokrój na mniejsze kawałki. Drobne owoce (truskawki, maliny, borówki, wiśnie, itp.) możesz wrzucić w całości.
2. Garnek wypełniony wodą (1/3 wysokości) ustaw na kuchence.
3. Następnie nałóż pozostałe naczynia - garnek do zbierania soku oraz zbiornik na owoce. Owoce zasyp cukrem.
4. Na garnek nałóż szklaną pokrywkę.
5. Zaciśnij wężyk i włącz kuchenkę. Doprowadź wodę do wrzenia.
6. Już po kilkunastu minutach owoce zaczną puszczać sok (czas jest uzależniony od twardości i dojrzałości owoców). Gdy sok zacznie zbierać się w środkowym garnku, odblokuj wężyk.
7. Sok zacznie spływać do podstawionego naczynia. Butelki lub słoiki z gotowym sokiem pasteryzuj w garnku do gotowania słoików. Pozostały miąższ możesz wykorzystać do zrobienia dżemu.