Sokownik na indukcję 5 litrów
Sokownik na indukcję Florina 5 l to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy cenią sobie zdrowy styl życia i smak domowych soków.
Naczynie składa się z 4 elementów wykonanych z najwyższej jakości stali nierdzewnej 18/10, co gwarantuje trwałość i wytrzymałość.
Sokownik posiada pojemność 5 l, co pozwala na przygotowanie większej ilości soku lub potrawy na parze w jednym czasie. Nagrzewa się bardzo szybko i utrzymuje stałą temperaturę wewnątrz, co pozwala na szybkie przygotowanie soku - w zależności od twardości owoców, cały proces trwa od 30 minut do maksymalnie 1 godziny.
Dlaczego warto?
✅wykonany ze stali nierdzewnej 18/10 odpornej na uszkodzenia jest wyborem na lata
✅wielowarstwowe dno zapewnia szybką i stałą dystrybucję ciepła, przez co gotujesz szybciej, oszczędzając czas i energię
✅wyposażony w parownik umożliwia używanie naczynia także do gotowania potraw na parze
Prosta obsługa:
Sokownik składa się z 5 elementów, a jego montaż jest banalnie prosty. W skład naczynia wchodzą:
✔dolny garnek na wodę – zbiornik napełniaj wodą do 1/3 jego wysokości
✔środkowy garnek – tutaj zbiera się gotowy sok
✔górny garnek – wypełnij go dowolnymi owocami
✔żaroodporna szklana pokrywa – umożliwia kontrolowanie procesu przyrządzania soku
✔wężyk z zaciskiem – odprowadza sok do butelek lub słoików
Sokownik marki Florina to nie tylko sposób na zachowanie smaków lata w pysznych i zdrowych sokach, ale również doskonałe narzędzie do gotowania na parze.
Zastosowanie najwyższej jakości stali nierdzewnej 18/10 oraz wielowarstwowego dna zapewnia szybkie nagrzewanie i utrzymywanie stałej temperatury wewnątrz naczynia.
Dzięki temu, przygotowanie soku z ulubionych owoców zajmuje tylko 30 minut do 1 godziny, w zależności od twardości owoców. Sokownik Florina o pojemności 5 l składa się z 4 elementów, w tym trzech garnków o różnych wymiarach, parownika oraz szklanej pokrywy, co zapewnia łatwość i wygodę w obsłudze.
Jak zrobić sok w sokowniku krok po kroku
⭐1. Dokładnie umyj owoce, osusz i usuń szypułki, ogonki lub gniazda nasienne. Większe owoce, takie jak jabłka, gruszki, pokrój na mniejsze kawałki. Drobne owoce (truskawki, maliny, borówki, wiśnie, itp.) możesz wrzucić w całości.
⭐2. Garnek wypełniony wodą (1/3 wysokości) ustaw na kuchence.
⭐3. Następnie nałóż pozostałe naczynia - garnek do zbierania soku oraz zbiornik na owoce. Owoce zasyp cukrem.
⭐4. Na garnek nałóż szklaną pokrywkę.
⭐5. Zaciśnij wężyk i włącz kuchenkę. Doprowadź wodę do wrzenia.
⭐6. Już po kilkunastu minutach owoce zaczną puszczać sok (czas jest uzależniony od twardości i dojrzałości owoców). Gdy sok zacznie zbierać się w środkowym garnku, odblokuj wężyk.
⭐7. Sok zacznie spływać do podstawionego naczynia. Butelki lub słoiki z gotowym sokiem pasteryzuj w garnku do gotowania słoików. Pozostały miąższ możesz wykorzystać do zrobienia dżemu.