Każdy, kto chciałby odkryć wielowiekową tradycję związaną ze sztuką noży, powinien zapoznać się z serią noży MIYABI 4000FC. Jak wszystkie narzędzia tej serii, tak i SANTOKU charakteryzuje się niezwykłym pięknem i ostrością. Tłumacząc słowo „Santoku” otrzymamy nic innego, jak „nóż trzech cnót”, co odnosi się do trzech głównych obszarów zastosowania: krojenie mięs, ryb oraz warzyw jest dla niego banalnie proste dzięki obustronnemu ostrzu o długości 18 cm.
Ostrze noża wykonano dzięki zastosowaniu technologii FRIODUR. Specjalna stal, podwójnie hartowana lodem gwarantuje temu wybitnemu narzędziu niezwykłą twardość i odporność nawet przy intensywnym użytkowaniu. Jego wysoka ostrość i świetne właściwości tnące to również zasługa szczególnego szlifu Katana-Edge, stosowanego podczas produkcji słynnych japońskich mieczy.
Uchwyty noży MIYABI wykonane z impregnowanego drewna Pakka zdobi eleganckie, mozaikowe logo serii. Jego ośmiokątny kształt wraz z płynnie wkomponowanym trzpieniem sprawiają, że praca z nimi jest bezpieczna, stabilna, wygodna i pozbawiona wysiłku.
Wszystkie noże MIYABI produkowane są przez firmę ZWILLING w ich własnej fabryce, mającej siedzibę w Seki, w Japonii. Jest to więc miejsce, w którym spotykają się niemiecka inżynieria słynnego Solingen z niesamowitym, japońskim rzemiosłem.
CECHY SZCZEGÓLNE
Ostrze FRIODUR wykonane z podwójnie hartowanej lodem stali FC61
Krawędź ostrza wzorowana na japońskich katanach o wysokiej ostrości i doskonałych właściwościach tnących
Ośmiokątny uchwyt z drewna Pakka i trzpień dla zapewnienia bezpieczeństwa i wygody
Grawerowane logo MIYABI