Nóż Santoku z serii Ballarini Tanaro jest prawdziwym międzynarodowym, wszechstronnym talentem: typowe, japońskie, szerokie ostrze i ekstremalna ostrość łączą się z eleganckim, europejskim wyglądem. Ostrze o długości 18 cm wykonano z niemieckiej stali nierdzewnej.
To, czym dla nas jest nóż szefa kuchni, w Japonii reprezentowane jest właśnie przez noże Santoku. Słowo „Santoku” oznacza „trzy cnoty” i odnosi się do bardzo dobrego krojenia mięsa, warzyw oraz ryb. Trzy kolejne cnoty noży Ballarini to wysoka ostrość, doskonałe właściwości tnące oraz niespotykana odporność na korozję. To wszystko pięknie komponuje się z ergonomicznie ukształtowanym uchwytem ze stali szlachetnej, płynnie przechodzącym w ostrze, co gwarantuje higienę pracy, uniemożliwiając resztkom jedzenia wdzieranie się w szczeliny. Pomimo zalecanego mycia pod bieżącą wodą, nóż można czyścić również w zmywarce.
Ten wszechstronny nóż może być używany praktycznie do wszystkich prac kuchennych. Obojętnie, czy to porcjowanie mięsa lub ryb, czy siekanie aromatycznej bazylii, oregano bądź szałwii – ten pięknie prezentujący się nóż, łączący mat z wysokim połyskiem cieszy na każdej płaszczyźnie.
CECHY SZCZEGÓLNE
Wysokiej jakości ostrze z niemieckiej stali nierdzewnej
Ergonomiczny uchwyt z piaskowanej stali szlachetnej
Bardzo dobre właściwości tnące i antykorozyjne
Można myć w zmywarce, zalecane mycie pod bieżącą wodą
Elegancki design łączący matowe i polerowane wykończenie